Tesla’nın elektrikli otomobil üretiminde işbirliğine gittiği en büyük tedarikçilerinden birisi Panasonic.

ABD’li elektrikli araba markasının yanı sıra diğer birçok firmaya daha kritik seviyede önemli batarya bileşeni tedarik eden Panasonic, 2170 batarya hücrelerinin enerji yoğunluğunu daha da arttırmayı planladığını duyurdu. Eğer bu gerçekleşirse önümüzdeki 5 yıl içerisinde Tesla’larda kullanılan bataryaların verimliliği yüzde 20 oranında artmış olacak.

Kobalt kullanılmayan bataryalar üretilecek

Öte yandan Panasonic, 2-3 yıl içerisinde kobalt bileşeninin kullanılmadığı batarya modellerini ticari kullanıma sunmayı hedeflediğini de duyurdu. Kobalt maddesinin yer almadığı bataryalar daha ucuza mal edilebilecek. Bunun sebebi malum olduğu üzere kobaltın bir bataryanın en önemli gider kalemi olması.

Tabii batarya modellerinde yapılacak bu iyileştirmeler için senelere ihtiyaç var. Yine de Panasonic’in böylesi bir fikri ve çabayı ortaya atan ilk batarya tedarikçisi olması takdire şayan.

Oldukça rekabetçi bir pazar

Batarya pazarı şu sıralar hayli hareketli. Bunun sebebi geleneksel içten yanmalı motorlu otomobil üreticilerinin sürekli sıkılaştırılan emisyon gazı salınımı kriterlerine ayak uydurmak için elektrikli motorları tercih ediyor olması.

Eğer işler yolunda gider ve planlandığı gibi kobaltsız, verimliliği yüksek batarya bileşenleri üretilirse elektrikli otomobil fiyatlarında da görece bir indirim yapılabilir. Üstelik bataryaların enerji yoğunluğu ne kadar artarsa arabaların kat edebileceği mesafe de o kadar artacak. Aynı şey akıllı telefon ve diğer elektronik cihazlar için de geçerli tabii.

Daha küçük hacimli bataryaların daha uzun süre kullanılabilir olması, biz son tüketicilerin işine çok yarayacağa benziyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version