Eski ve nadir bulunan bir arabayı restore ederken karşılaşılan en büyük zorluklardan biri, restorasyonu tamamlamak için duyulan parçaları temin etme noktasında yaşanır. Bazen restorasyoncular, tüm parçaların yüzde 100 orijinal olması için çıkma yedek parçacılardan tutun, ikinci el ilan sitelerine kadar araştırılmadık yer bırakmayabiliyor.

Çare 3D yazıcılar!

Porsche Classic, Alman lüks otomobil markası Porsche’nin klasik modelleri için yedek parça üreten bir alt birimi. Bugünlerde Porsche Classic’in başını ağrıtan en önemli sorun, oldukça nadir bulunan ve çok az sayıda ihtiyaç duyulan yedek parçaları nasıl üretebilecekleriyle ilgili. Ancak görünüşe göre Porsche Classic, bu sorunu 3D yazıcılarla çözmüş bulunuyor!

3D yazıcılarla elde edilen sonuç ise kesinlikle çok başarılı. Hem teknik, hem de görsel açıdan orijinal parçaların aynısını 3D yazıcılardan çıktı alabilmek mümkün.

Porsche 959’da denendi

Porsche Classic ekibi, çok nadir bulunan Porsche 959’un debriyaj manivelasını bu yolla üretmeyi başardı. Bu parça gri dökme demirden imal edildiği için üretmesi hem çok zor, hem de toplamda 292 adet Porsche 959 üretildiği için yedek parçasını bulabilmek neredeyse imkânsız gibiydi.

Yedek parçayı üretmek için lazer dökme yöntemini kullanan Porsche, manivelaya son rütuşları vermek için 3D yazıcıdan çıkarılan katmanlardan faydalandı. Yaklaşık olarak 3 tonluk basınç ve tomografi cihazında da test edilen parçanın dayanıklılığı herkesi şaşkına çevirdi.

Şimdilerdeyse Porsche, diğer nadir yedek parçaları da 3D yazıcılardan üretmek için çalışmalarına devam ediyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version