Aralarında Porsche ve BMW‘den mühendislerin de bulunduğu bir araştırmacı grubu, yeni geliştirdikleri 450 kW şarj istasyonu prototipini Almanya’da görücüye çıkardı. New Atlas‘ta yer alan habere göre bu yeni şarj istasyonu, Tesla’nın mevcut en hızlı şarj istasyonu olan Supercharger’lardan en az 3 kat daha hızlı şarj yeteneğine sahip.

Kendilerine FastCharge ismini veren araştırma grubu, sağlanan 450 kW’lık güç ile sadece 3 dakika içerisinde araçların 100 kilometre yol kat edebilecek kadar enerji depolayabileceğini belirtti. Daha da detaylandırmak gerekirse BMW i3 modelin yüzde 10’dan yüzde 80 kapasiteye kadar 15 dakikada şarj edebilmek bu istasyonlar ile mümkün.

Supercharger istasyonlarından çok daha iyi

Tesla’nın Supercharger isimli şarj istasyonlarının en yüksek kapasitesi 145 kW olarak belirtiliyor. Ancak FastCharge‘ın bu noktadaki üstünlüğü ilelebet sürmeyebilir, çünkü Tesla sürekli olarak altyapı ağını geliştirmesiyle bilinen bir şirket. Geçmişte 120 kW olan Supercharger ağı şuanda 145 kW‘a yükseltilmiş durumda. Önümüzdeki sene de bu ağın 250 kW kapasiteye çıkması planlar dahilinde.

Ancak bu yükseltme dahi Tesla’yı ABD genelindeki en hızlı şarj istasyonu ağı sahibi yapmaya yetmeyecek. Nitekim bu alanda ABD rekoru, 350 kW‘lık şarj istasyonunu Kaliforniya’da hayata geçiren Electrify America isimli şirkete ait.

Altyapı ağının geliştirilmesi gerekiyor

Malum, aynı anda birden fazla arabanın hızla şarj edilebilmesi için ortaya çıkan devasa elektrik ihtiyacının bir şekilde karşılanması gerek. Bu ise ancak hükümetlerin altyapı yatırımlarına daha fazla ağırlık vermeleriyle çözülebilecek bir sorun.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version