Otomobillerin son dönemde çok ilgili olduğu kendi kendine gitme teknolojisi, henüz pazarın pahalı tarafındaki markalarda duyuluyor. Daha ortalama otomobiller üretme işiyle ilgilenenler ise, bağımsız mobilitenin temiz ve güvenli olması yanıyla ilgili. Diğer yandan PSA’daki (Peugeot, Citroen, DS ve artık Vauxhall-Opel’in de sahibi) bilim adamları, otonom sürüşün Blade Runner’dan çıkmış pahalı bilim kurgu işi olması gerekmediğini gösterdi. Otoyol otoriteleri her ne kadar dijital çağa girmekte acele etmese de, bunu başarmak mümkün.

PSA’nın Makul Otonomisi İşe Yarıyor mu Dersiniz?

Biz de PSA’nın bazı prototipleriyle birkaç günlük deneyim yaşadık. Ama önce Paris banliyölerinde, mevcut üretim otomobiliyle sürüş yaptık. Kullandığımız Citroen C4 Picasso’da, 2017 modellerde kullanılan asistan kiti vardı: Adaptif hız sabitleyici (sürücüye hızı ve uzaklığı ayarlamasına izin veriyor), şerit takip asistanı (yol çizgilerini aşmamasını sağlıyor), aktif güvenlik freni (yayaları fark ediyor ve siz yapmazsanız aracı durduruyor). Basit, sezgisel ve dokunulmaz… Tüm bunlar sürücüyü beladan uzak tutuyor.

Ardından üretim otomobiline gelecek bazı teknolojilerin test edildiği geliştirme aracı Peugeot 3008’e geçtik. DS7 Crossback modelinde Seviye 2 otonomiyi (sürücü kontrolünde otomatikleştirilmiş sürüş) çok yakında görebiliriz.

Dışarıda ise, standart bir 3008 var ama çok daha fazla tarayıcıya, sensöre ve kameraya sahip. Akıllı cihazların birçoğu görünmüyor. Kendi harita sistemi var (GPS sinyalinin zayıf olması durumlarında kullanmak üzere) bu yüzden otonom sürüşün nerede olacağını ve sürücünün ne zaman tekrar sürüşü ele alacağını biliyor.

Kendi kendine park edebiliyor. Gece 100 metre önünüzdeki yayaları ve hayvanları algılayabiliyor. Otoyol Şoförü düğmesine basıyorsunuz ve bazı yerlerde kendi kendine gitmeye başlıyor. Mesela kusursuz geçişler yapabiliyor: Sürücü sinyal veriyor, ardından otomobil manevra konusunda hız ve zamanlamaya bakıp karar veriyor (3008’in beş katı pahalı olan S -Sınıfı’nda olduğu gibi).

PSA şu anda 20 prototipe sahip. Mart ayından itibaren 1000’den daha fazla profesyonel olmayan sürücü, normal yollarda otonom prototipleri kullandı. Yeni teknolojinin, özellikle hasardan ve kirden kaçınması için sensör konumlandırması konusunda bazı güncellemelere ihtiyaç duyduğu görüldü. Bununla birlikte sürücülerin kendi kendine giden araç teknolojisinde neler yaptığı da denendi.

İşe Yaradı mı?

Evet. Bu prototiple hızlı bir turdu fakat her şey doğal biçimde ilerliyor gibiydi. Normal bir otomobili belli alanlarda otonom olarak, hem de bir insandan daha ekonomik ve güvenli kullandık. Bunu ilk olarak yolda DS7 Crossback’te görebiliriz.

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version