Fransız otomobil üreticisi Renault, 2017 yılında satışlarda ve kârlılıkta rekor oranlara varan rakamları açıkladı. Şirketin CEO’su Carlos Ghosn’un Fransız hükümetiyle vardığı anlaşma ve Renault – Nissan – Mitsubishi ittifakının üyelerinden Nissan’la daha entegre bir şekilde çalışmaya başlaması, Renault’un kârlılığını artıran en önemli etkenler arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz gün Renault’tan yapılan basın açıklamasında operasyon gelirlerinin yüzde 17.4 oranında artış göstererek 3 milyar 854 milyon ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığı bildirildi. Elde edilen toplam gelir ise yüzde 6.6 artış gösterdi.

Rusya’da AvtoVAZ’la yapılan işbirliği de etkiledi

Reuters’in düzenlediği ankette analistler, Renault’un 2017’de 3.65 milyar euro operasyon geliri elde edeceğini tahmin etmişti. Ancak Renult beklentilerin çok daha üstünde kâr etmeyi başardı. Son olarak Rusya’da AvtoVAZ ile işbirliğine giden Renault’un üretim maliyetlerini 663 milyon euro’dan 184 milyon euro’ya geriletmesi de kârlılığı önemli ölçüde etkiledi.

Ghosn, hükümete ayak diretebilir

Açıklanan bu kârlılık ve operasyon geliri rakamları, Renault CEO’su Ghosn’un hükümetin “istifa” etmesi yönündeki baskılarına direnmesine imkân tanıyabilir. Bilindiği üzere Fransız hükümeti Renault hisselerinin yüzde 15’ini elinde tutuyor ve yönetim kurulunda 2 de üyeye sahip. Açıklanan kârlılık rakamları, Ghosn’un Renault’taki görevini bir süre daha devam ettirmesini sağlayabilir.

2017 yılında toplam araç satışını yüzde 8.5 oranında artıran Renault’un bu başarısında en önemli etken, Avrupa kıtası genelinde modellere artan talep. Koleos SUV ve yenilenen Megane modelini tanıtan Renault’a olan rağbet her geçen gün artıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version