Sektörün en büyük otomobil üreticileri arasında yer alan Renault, Nissan ve Mitsubishi arasındaki ittifakın yönetim kurulu başkanı Carlos Ghosn geçtiğimiz Cuma günü önemli bir açıklamada bulundu. Bir süredir gündemde yer alan “satın alma” iddialarını kesin bir dille yalanlayan Ghosn’a göre Renault’un Nissan ve Mitsubishi’yi bünyesine katarak tekel haline gelmesi gibi bir plan söz konusu değil.

O iddiaları yalanladı

Mitsubishi’nin hissedarlarıyla buluştuğu toplantıda söz alan Ghosn, “Nissan ve Mitsubishi’nin tamamen Renault bünyesine geçeceği şeklindeki iddiaların gerçeklik oranı sıfırdır” dedi. Ghosn aynı zamanda Fransız Renault’un CEO’luğu görevini de üstleniyor.

Adı geçen üç otomobil şirketi arasında kurulan ittifak, 2017 yılında dünyanın en çok yolcu tipi araç satışını gerçekleştirme başarısını elde etmişti. Otomotiv endüstrisinin giderek daralmasına karşın 64 yaşındaki Ghosn yaklaşık 20 yıldır ittifakın başarıdan başarıya koşmasına yardımcı oldu. Ghosn’un önümüzdeki yıllarda emekliliğe ayrılmayı planladığı da biliniyor.

İttifak sayesinde rakiplerle mücadele ediyorlar

Renault’un en büyük hissedarı olan Fransız hükümetinin siyasi ve politik gerekçelerle Nissan’ı şirket bünyesine katmak isteyeceğine dair iddialar bir dönem gündemi işgal etmişti. Carlos Ghosn‘un bu söylentileri yalanlamasıyla beraber gözler yeniden ittifakın üzerine çevrilmiş oldu.

Kurmuş oldukları ittifak sayesinde AR-GE giderlerinden tasarruf eden, yedek parça üretim sürecini hızlandıran ve Volkswagen‘in yanı sıra Toyota gibi güçlü rakipleriyle mücadele etme noktasında esneklik kazanan Renault, Nissan ve Mitsubishi arasındaki dayanışma uzun yıllar daha süreceğe benziyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version