İngiltere menşeli lüks otomobil markası Rolls Royce ile Harvard Üniversitesi, uçaklarda motor bakımını kolaylaştırmak için mikrobot adı verilen minik robotlardan faydalanmak üzere işbirliğine gitti. SWARM adı verilen bu yeni nesil küçük robotlar, motorun parçalarını sökmek zorunda kalmadan ilgili arızayı yılan şeklindeki robotlardan yardım alarak tespit edebilecekler.

Bilindiği üzere Rolls Royce aynı zamanda uçaklar için devasa büyüklükte motorlar da geliştiriyor. Bu motorların tamir bakımının çok masraflı ve uzun sürmesi gibi dezavantajları bertaraf etmeyen şirket, SWARM robotlarından faydalanma yoluna gitme kararı aldı.

Her ne kadar şu aşamada uçak motorlarında işe yarıyor olsa da, yakın gelecekte SWARM robotları çeşitli otomobillerde de kullanılabilir. En azından bunun önünde hiçbir engel yok.

Dünyanın en küçüğü

“Motor tamiri gelecekte böyle olacak” dedirten SWARM mikrobotları, dünyanın en küçük mekanik yapılarından birini oluşturuyor. Dört ayaklı minik robotları oluşturmak için Harvard Üniversitesi’yle beraber hareket eden Rolls Royce ekibi, uçaklarda motor bakımında devrim yapmaya hazırlanıyor.

Boyutu itibariyle dev uçak motorlarının içine rahatlıkla girebilen SWARM robotları, çıkarılması gereken parçaları ortadan kaldırabilme yeteneğine sahip. Sahip olduğu dört ayağıyla yatay ve dikey eksende hareket edebilen robotun geliştirme süreci halen devam ediyor. Öyle ki Rolls Royce’un nihai hedefi bu robotların cüssesini daha da küçültmek.

Her mikrobotta yer alan küçük kameralar, canlı olarak görüntüleri dışarıdaki operatöre aktarabiliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version