Samsung’un bir alt firması olan Samsung SDI, elektrikli araçlarda kullanmak üzere daha az kobaltlı ve hatta tamamen kobaltsız batarya geliştirmek için çalışmalara başladı. Bu arayışın sebebi, kobalt fiyatlarının giderek yükselmesi.

Elektrikli araçlara güç veren lityum iyon bataryalar için kritik önem taşıyan kobalt fiyatları geçtiğimiz yıl yüzde 235 oranında artış gösterdi. Bir ton kobaltın fiyatı 34 bin 600 dolardan 81 bin 360 dolara yükselince Samsung da böyle bir arayışa girmek zorunda kaldı. Fiyatlarda yaşanan artışın sebebi ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin kobalt satışına getirdiği ağır vergi düzenlemeleri.

Kobalt kaynaklarının yüzde 60’ı Kongo’da

Kongo, dünya üzerindeki tüm kobalt kaynaklarına ev sahipliği yapan bir Orta Afrika ülkesi. Bu avantajı mümkün olduğunca paraya dönüştürmeye çalışan hükümetin sürekli olarak kobalt fiyatlarına zam yapması, Güney Koreli Samsung’u fiyatların daha da artmasına karşı pozisyon almaya zorlamış durumda. Üstelik daha da kötüsü, Kongo şuanda politik olarak istikrarsız olduğu için kobalt ihracatında kesintilerin yaşanması söz konusu olabilir.

Kobalt oranı yüzde 5’e geriletildi

Şimdilerdeyse Samsung, lityum iyon bataryalarda kobalt kullanımını azaltmanın yollarını araştırıyor. Şuan için dev şirket kobalt, nikel ve manganezin yanı sıra nikel, kobalt ve alüminyumdan batarya imal edebiliyor. Her iki batarya tipinde de kobalt yalnızca yüzde 5’lik bir yer kaplıyor olsa da, Samsung bu oranla yetinmek istemediği için kobalt kullanımını tamamen iptal etmek için araştırmalarını sürdürüyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version