Son dönemde otomobil üreticilerinin geliştirdikleri yeni modellerde iyiden iyiye manuel şanzıman kullanımını terk ettikleri herkesin malumu. 2019 yılında İngiliz otomobil markası Mini‘nin de müşterisi olmaya karar veren insanların yüzde 11’i araçlarını manuel vitesle kullanmayı tercih etmişler.

Diğer markaların gerisinde kaldı

Bu oran Subaru‘da yüzde 7, Volkswagen‘de yüzde 5, Honda‘da ise yüzde 2.6 oranında. Yani bayağı bir düşükler. Rakamlara bakınca Mini’de bu oranın biraz daha yüksek olması şaşırtıcı gelebilir.

Fakat daha çok “butik” bir üretici olduğu için Mini, neredeyse ürettiği tüm modellerde manuel vites opsiyonunu müşterilere sunuyor. Bunun neticesinde yüzde 89 gibi görece olarak, diğer markalarınkinden az bir çoğunluk tercihini otomatik şanzımandan yana yapmış.

Performanslı modellerde manuel tercih ediliyor

Peki insanlar neden Mini modellerinde manuel vites kullanmak istiyor dersiniz? Bizzat Mini’nin sözcüsü tarafından açıklanan verilere baktığımızda müşterilerin daha çok yüksek performanslı John Cooper Works (JCW) modellerinde vitesi kendilerinin atmak istediklerini görüyoruz.

İki kapılı hardtop ve üstü açılabilir versiyon JCW’lerde manuel kullanım oranı yüzde 41 ila yüzde 32’ye kadar çıkabiliyor. JCW Clubman ve Countryman modellerinde ise bu rakamlar yüzde 22 ile yüzde 19 olarak değişiyor.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde diğer Mini model paketlerinde manuel vitesin pek rağbet görmediği ortaya çıkıyor. Mesela önden çekişli Cooper S Countryman modelinde bu değer yüzde 0’ken, Cooper Countryman‘de yüzde 1 gibi düşük seviyelerde.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version