Güney Koreli otomobil üreticileri Hyundai ve Kia, güneş enerjisi panellerini araçlarında kullanmak üzere işbirliğine gittiklerini açıkladılar. Buna göre iki dev firma, seçili bazı modellerinin tavan ve kaput bölgesine güneş enerjisi panelleri yerleştirecek.

Güneş ışığını toplayan bu paneller elektrik üreterek içten yanmalı, hibrid veya bataryalı elektrikli modellere ilave enerji sağlayacak. Yakıt verimliliği ve menzil değerleri bu sayede daha da artmış olacak.

Mevcut güç ünitelerini destekleyecek

An itibariyle Hyundai, güneş enerjisiyle şarj etme teknolojisini araçların ana güç kaynağını desteklemek için geliştiriyor.

Ne yazık ki bu paneller şimdilik aracın tüm enerjisini karşılama kapasitesinden çok uzakta. Daha çok menzil kapasitesini arttırmak ve emisyon salınımını azaltma noktasında etkililer. Ancak ilerleyen dönemde bir gün araçların tamamen güneş enerjisinden güç alacak hale gelmesi elbette ki hayalden ibaret kalmayacaktır.

Toplam 3 farklı model planlanıyor

Elektrikli araçların bataryalarını şarj edebilecekleri gibi, içten yanmalı motorları destekleyerek yakıt verimliliğine de katkı sağlayacak.

Hyundai ve Kia, araçların tavan bölgesine konumlandırılması planlanan güneş enerjili şarj sistemini aşağıdaki gibi üç farklı tipte hazırlıyor:

  • Silikon güneş enerjisi paneli sistemi, birinci nesil
  • Yarı şeffaf güneş enerjisi paneli sistemi, ikinci nesil
  • Aracın tüm gövdesini kaplayan şeffaf güneş enerjisi paneli, üçüncü nesil

2019 yılından itibaren üretim bandından inecek bazı Hyundai ve Kia modellerinde birinci nesil sistemin yer alması planlar dahilinde.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version