Arabayla çıkılan uzun yolculuklarda araç içinde bulunan herkes, çoğu zaman şoför mahallindeki sürücünün müzik zevkine ayak uydurmak zorunda kalır. Şimdilerdeyse Hyundai ve Kia güçlerini birleştirerek bu duruma bir son vermeye hazırlandıklarını duyurdu. Separated Sound Zone (SSZ) yani “Ayrıştırılmış Müzik Alanı” adı verilen bu yenilikçi teknoloji, arabada seyahat eden tüm yolcuların kulaklık kullanma zorunda kalmadan farklı müzikler dinleyebilmelerini sağlıyor.

Yolcular birbirlerinden kopmayacak!

Üstelik bu müzik alanlarında sadece müzik dinlenmiyor. Eller serbest telefon görüşmesi yapabilmek ve aracın verdiği uyarılardan haberdar olabilmek de mümkün. Üstelik Hyundai ve Kia‘dan yapılan açıklamada yolcuların müzik dinlerken birbirleriyle konuşmaya devam edebilecekleri de belirtildi.

Sistemin çalışma mantığını ise aşağıdaki videoyu izleyerek daha iyi kavrayabilirsiniz.

SSZ teknolojisi sesleri izole ederek akustik alanlar oluşturuyor ve bu alanların kontrolünü sağlıyor. Arabanın içinde farklı şekilde pozisyon alan onlarca hoparlör, bilimsel bazı prensiplerden yardım alarak ses dalgalarının seviyelerini azaltıp yükseltebiliyor. Bu da yolcuların bir başkasını rahatsız etmeden kendi müziklerini dinleyebilmelerini mümkün kılıyor.

2014’ten beri geliştiriliyor

Aslında kısaca özetlemek gerekirse SSZ teknolojisi ses dalgalarının birbirinin üzerine binmesini engelliyor, bunu da kulaklıksız yapabiliyor. Son dönemde giderek gelişen otomasyon teknolojileriyle insanların daha uzun yolculuklarda konforunu arttırmak amacıyla geliştirilen bu yeni nesil teknoloji, 2014 yılından beri geliştiriliyor.

Bu arada her bir yolcunun cep telefonundaki Bluetooth özelliğinden faydalanarak arabaya müzik aktarımı yapabileceğini de belirtelim.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version