VAG bünyesindeki Skoda yeni geliştirdiği yapay zekaya sahip mobil uygulama sayesinde motorun sesini dinleyerek arıza tespiti gerçekleştirecek. “Ses Analizcisi” adı verilen uygulama arabanın sesini kaydediyor, daha sonra orijinal seslerle kıyaslıyor. Toplam 14 farklı ülkedeki 254 Skoda yetkili şimdiden “Ses Analizcisi” isimli bu yenilikçi uygulamayı kullanmaya başlamış durumdalar.

Şaşırtıcı şekilde gayet verimli çalışan uygulama bu başarısını sahip olduğu yapay zekaya borçlu. İsabetli sonuçlar veren program kaydedilen motor sesiyle stok motor sesini kıyaslıyor. Daha sonra çeşitli karmaşık algoritmalar çalıştırarak kusurlu motor sesinin neden kaynaklandığını analiz ediyor.

Uygulama ile amaçlanan yetkili servislerin araç bakım süreçlerini daha verimli şekilde, kısa sürede gerçekleştirmesini sağlamak. Haliyle bu da müşteri memnuniyetini üst seviyeye taşımaya yardımcı olabilir.

Yalnızca teknisyenlerin kullanımına sunulacak olan uygulama hem akıllı telefonlara, hem de tabletlere yüklenebiliyor. Skoda modellerine göre farklı ses profillerinin tanımlı olması, her bir araca ayrı arıza tespiti gerçekleştirebilmeyi sağlıyor.

Yüzde 90 isabet oranını yakaladı

Skoda’nın yayınladığı verilere göre yapay zekaya sahip yazılım yüzde 90’ın üzerinde isabetle arızanın kaynağını tespit edebilmiş. Direksiyon, klima kompresörü ve DSG şanzıman başta olmak üzere çeşitli bileşenleri kontrol ederek arızanın çıkış noktasına bulan uygulama yakın tarihte daha fazla parçayı kontrol edebilecek.

Almanya, Rusya, Fransa ve Avusturya başta olmak üzere birçok ülkede kullanımına başlanan uygulamanın Türkiye’deki yetkili servislerde kullanılıp kullanılmadığını henüz bilmiyoruz.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version