Japon otomobil üreticisi Subaru, kendi ülkesinde sattığı birçok otomobili geri çağırma kararı almaya hazırlanıyor. Şirketin borsadaki hisselerinde deprem etkisi oluşturan bu kararın gerekçesi, üretilen araçlarda hile yapıldığı şüphesinin bulunması.

Fabrika çıkışı hatalı olan bileşenlerin kullanılmasının da söz konusu olduğu Subaru modellerinin sadece Japonya genelinde satılmış olduğunu belirtmekte fayda var.

100 bin kadar araç etkileniyor

Ülkenin önde gelen otomobil üreticilerinin en küçüğü olarak niteleyebileceğimiz Subaru, yaklaşık 100 bin adet arabayı geri çağıracak. Bu modellerin arasında çok popüler olan Impreza sedan da mevcut.

Aralarında frenlerin de olduğu bazı kritik önemdeki bileşenlerin montajının doğru yapılmadığının son anda fark edilmesi, geri çağırma kararının alınmasında önemli rol üstlenmiş.

Konuya ilişkin açıklama yapan şirketin CEO’su Tomomi Nakamura, “Denetleme mekanizmasıyla alakalı bu tür sorunların sürekli devam etmesi kabul edilemez” dedi. Muhtemelen ilerleyen tarihlerde bu tür sıkıntıların tekrar çıkmaması için çeşitli önlemler alınacak.

Maddi olarak zarar büyük

Subaru tahminî olarak son alınacak geri çağırma kararı için 57 milyon dolar bütçe ayırmayı planlıyor. Bununla birlikte şirketin operasyon gelirleri düşüş kaydedecek.

Firmanın en büyük pazarı olan ABD’deki satışların yüzde 6 oranında düşmesi de ilgi çekici bir diğer veri. Sürekli olarak kan kaybeden ve bir türlü belini doğrultamayan markanın ABD’de dahi umduğunu bulamaması üzücü. Oysa çok değil, 2016 yılında Subaru’nun ülke genelindeki satışları tüm zamanların en yükseğine ulaşmıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version