Gece geç saatte yola çıktıysanız, yorgun ve uykusuzsanız dikkatinizin dağılması sonucu kazaya karışmanız an meselesi olabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek, trafik ve sürücü güvenliğini sağlamak için otomobil üreticileri çeşitli güvenlik önlemleri almaya devam ediyorlar. Subaru tarafından geliştirilen yeni nesil DriverFocus teknolojisi de bunların başında geliyor.

“Dikkat dağınıklığını önleme sistemi” olarak niteleyebileceğimiz DriverFocus, direksiyon başındaki sürücünün yola bakıp bakmadığını algılayıp uyarı verebiliyor. Gözlerinizi yoldan ayırdığınız zaman dijital gösterge ekranında uyarı veren sistem, direksiyonda konumlanan bir düğme yardımıyla açılıp kapanabiliyor.

Sistem nasıl çalışıyor?

Tabii burada okuyucuların aklına “Bir makine nasıl oluyor da benim yola bakıp bakmadığımı anlayabiliyor” şeklinde bir soru gelebilir. Bunun cevabı çok basit: Yüz tanıma yazılımı sayesinde. iPhone X ve yeni çıkan diğer birçok amiral gemisi akıllı telefon modelinde bile kullanılan bu sistem, gözlerinizi tarayıp yola bakmadığınızı saniyeler içerisinde fark edebiliyor.

Eğer göz kapaklarınıza yenik düşerseniz veya uzun bir süre boyunca yol haricinde başka bir yere bakarsanız, sistem doğrudan uyarı veriyor. Yüz tanıma sistemi ise toplamda 5 farklı sürücüye kadar destekliyor. Aracı kullanacak kişilerin yüzünü taratmak içinse araç içi eğlence sistemini açıp “Sürücü İzleme Sistemi” bölümüne girmek, ardından “Kullanıcı Oluştur” butonunu takip etmek gerekiyor.

Çeşitli modellerdeki yerini aldı

Son çıkan Subaru Forester modelinde var olan DriverFocus teknolojisi, henüz yolda olan yeni kasa Subaru Legacy’de de kullanılacak. Diğer çoğu modelde ise bu özellik opsiyonel olarak sunuluyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version