Otonom, yani sürücüsüz seyahat edebilen arabalar üzerine AR-GE faaliyetleri yürüten yeni girişim Zoox, ABD’nin Kaliforniya eyaleti ticari maksatlı yolcu taşımacılığı için gerekli izinleri almayı başaran ilk kuruluş oldu. Kaliforniya Toplu Taşımacılık Komisyonu, Zoox’un yürüttüğü pilot program dahilinde eyalette ikamet eden vatandaşlar için sürücüsüz otomobillerle taşımacılık hizmeti verebileceğini açıkladı.

Zoox’un Genel Müdürü Bert Kaufman bu olayı “Gerçekten ama gerçekten önemli bir kilometre taşı” diye nitelendirdi ve ekledi: Pilot programa başlamamızla birlikte 2020’nin sonlarına doğru faaliyet kapsamını genişletmek niyetindeyiz.

Aralarında Uber ve Baidu‘nun da bulunduğu diğer çoğu şirket gibi Zoox da bugüne dek otonom araçlarını direksiyonun arkasında bir insan sürücü bulundurma koşuluyla gerçekleştiriyordu. Artık bu zorunluluk ortadan kalkmış bulunuyor.

62 şirket test sürüşlerine devam ediyor

Zoox örneğinde olduğu gibi bu tür haberlerin çoğunlukla Kaliforniya’dan geldiğini mutlaka fark etmişsinizdir. Gerçekten de Kaliforniya yönetimi otonom araçlar üzerine çalışan yeni nesil start-up firmaları için bulunmaz bir nimet.

Halihazırda 62 ayrı şirket, eyalet genelinde sürücüsüz otomobillerini test etmek için gerekli izinleri almış bulunuyor. Zoox’un başardığı ise bu izni ticari maksatlı yolcu taşımacılığına izin verecek şekilde, bir üst seviyeye taşımak.

Waymo’yu da unutmamak gerek

Ancak Zoox bu noktada yalnız değil. ABD’nin bir diğer eyaleti Arizona’da da Google‘ın bağlı bulunduğu Alphabet grubu bünyesindeki Waymo, otonom araçlarla vatandaşlara hizmet vermek için pilot programını başlatmıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version