Nissan, Japonya menşeli mobil oyunculuk ve iletişim devi DeNA ile işbirliğini güçlendirerek tamamen otonom çalışan robo-taksilerin trafiğe çıkmaya hazır hale gelmesi için kolları sıvadı. Hedef ise 2020 yılında en azından Japonya genelinde robo-taksilerin trafiğe çıkmasını sağlamak.

Benzer teknolojiler üzerinde çalışan rakiplerine karşı koz elde edebilmek için DeNA şirketiyle ortaklık kurma yoluna giden Nissan’ın önünde uzun bir yol var. Sürücüsüz taksilerin müşterileri bulundukları konumdan alıp herhangi bir kazaya bulaşmadan varış noktasına sorunsuz ulaştırabilmesi, sanıldığı kadar kolay değil. Haliyle Nissan da bunun farkında olduğu için DeNA’nın bilgi birikiminden faydalanma yolunu tercih etmiş bulunuyor.

İlk test sürüşleri yapıldı bile

Geçtiğimiz ay Nissan, çevrimiçi teknoloji firması DeNA ile Easy Ride adı verilen robo-taksileri 300 kadar katılımcı ile test etti.

Test sürüşlerinin başlangıcından önce düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan Nissan CEO’su Hiroto Saikawa, “Bugüne dek sadece konsept olarak hayal edilen robo-taksilerin hayata geçirilmesi için attığımız bu büyük adım, işimizi daha da büyütmemize yardımcı olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Müşteriler mobil uygulama ile taksi çağırabilecek

Robo-taksiler için modifiye edilen Nissan Leaf elektrikli modeli tercih ediliyor. Test sürüşleri ise Nissan’ın Yokohama‘daki genel merkezinden 3-4 kilometre uzaklıktaki bir güzergah arasında gerçekleştiriliyor.

DeNA tarafından tasarlanan mobil uygulamayı kullanan müşteriler, tarih ve saat seçeneğini belirtip bulundukları konuma taksi çağırabiliyorlar. Taksinin içindeki tablet bilgisayar ise seyahat esnasında müşterileri bilgilendirip çevredeki konser, fuar ve toplantı gibi önemli etkinliklerden haberler veriyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version