Hatırlanacağı üzere 2018 yılının başlarında Uber, sürücüsüz aracının ABD’nin Arizona eyaletine bağlı Tempe şehrinde karıştığı ölümlü kazayla gündeme gelmişti. Gece yarısı bisikletiyle yaya olarak karşıdan karşıya geçen bir vatandaşın ölümüyle sonuçlanan kazanın ardından Uber, otonom araçlarını trafikten çekmek zorunda kalmıştı.

O günlerde sürücüsüz otomobil teknolojisinin yazılım ve donanımını daha güvenli hale getirme sözü veren Uber, yaz aylarında askıya alınan programın yeniden başlayabileceğini de haber vermişti.

Görünüşe göre Uber bahsi geçen çalışmalarını nihayet tamamladı ve yakın tarihte otonom test araçlarını yeniden halka açık yollara çıkaracak. Ancak bu kez arabalar şirketin özel personeli tarafından anbean izlenecek.

Direksiyon başında hep birileri bulunacak

Konuya ilişkin Uber’in blog sitesinde yer alan açıklama, ilk başlarda bu arabaların “otonom” olmayacağına işaret ediyor. Bunun yerine Uber, sürücüsüz otomobillerden oluşan filosunu manuel modda kullandıracak. Arabalarda her zaman için direksiyonun başında bir uzman bulunacak. Şoför koltuğunun hemen yanında ise ikinci bir uzman daha yer alacak ve kayda değer notları kağıda geçirecek.

Görünüşe göre şirketin amacı yavaş yavaş, ancak ayakları yere sağlam basacak bir şekilde otonom sürüş teknolojisi alanında mesafe kat etmek. Sürücünün davranışlarını her dakika hareket eden sürüş takip sistemlerinin tüm otonom araçlara monte edilmesi de bu hedefin bir sonucu. Böylelikle dikkati dağılan şoförler yüksek sesli uyarı mesajlarıyla yeniden yola devam edebilecekler.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version