Tesla‘nın ürettiği elektrikli otomobil modellerinde aktif bulunan sürücüsüz seyahat yazılımı Autopilot, bugüne kadar birçok farklı kazaya karıştı. Bu kazaların tamamında üretici firma Tesla hep bir açıklama bulmayı başardı.

Aslında şirket bu noktada haksız da sayılmaz, çünkü Autopilot aslında sürücüye yardım etmek için tasarlanan bir yazılım. Tamamen otonom, yani sürücüsüz seyahat yazılımı değil. Ancak yakın tarihte bu durum değişiklik gösterebilir.

Tesla CEO’su Elon Musk‘un Twitter hesabından yaptığı son paylaşımlar, elektrikli otomobil üreticisinin akılları baştan almaya hazırlandığını gösteriyor. Buna göre yakın tarihte Autopilot sürücü asistanı yazılımından çok daha fazlası olacak şekilde tekrardan tasarlanacak.

Bugüne kadar suç hep sürücülere atılmıştı

Yazılımın “Autopilot” ismini taşıyor olması birçokları için kafa karıştırıcı. Nitekim bu özellik aktif olduğu zaman araba tamamen sürücüsüz şekilde trafikte seyredemiyor. Bu sebepten dolayı Tesla, Autopilot‘un açık olduğu kaza vakalarında suçu hep sürücülere atmayı tercih etti.

Özellik aktif olduğu anlarda hayalet gösterge ekranına çıkan uyarı, sürücülerin yol boyunca ellerini direksiyonda tutmaları gerektiğini hatırlatıyor, bu da Tesla’nın üzerinden sorumluluğu atmasını sağlıyordu.

Artık tamamen otonom olacak

Şimdilerdeyse Tesla bu özelliği güncelleyerek arabanın tek başına trafiğe çıkabilecek hale gelmesini sağlayacak. Bu sayede işte olan bir araç sahibi, akıllı telefonu üzerinden arabasını işyerine kadar çağırabilecek. Son 2 sene içerisinde Tesla alan kişiler güncellenen Autopilot özelliğinden faydalanmaya başlayabilecekler.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version