ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, araçlarında kullandığı sürücüsüz seyahat yazılımı Autopilot‘a ilişkin güvenlik raporlarının sonuncusunu kamuoyuyla paylaştı. Gelişmiş sürüş asistanı aktif halde iken kaç adet kazanın gerçekleştiği bilgisinin yer aldığı raporların ilki 2018 yılının sonlarına doğru açıklanmıştı.

Her yıl düzenli olarak açıklanması planlanan raporlarla Tesla, kamuoyunu Autopilot yazılımının ne kadar güvenli olduğuna dair ikna etmeyi amaçlıyor.

2.8 milyon milde 1 kaza

Tesla’dan yapılan açıklamada 2019 yılının ilk çeyreğinde, Autopilot açık halde iken her 2.87 milyon milde 1 adet kazanın gerçekleştiği bilgisi verildi. Bu yaklaşık 4.6 milyon kilometreye denk geliyor. NHTSA’nın verilerine göre ABD’de her 436 bin milde 1 kaza meydana geliyor. Bu bilgiler doğrultusunda Tesla’nın Autopilot yazılımının gayet başarılı sonuç verdiği söylenebilir.

Tartışmalara konu oldu

Kuşkusuz Autopilot bugüne dek geliştirilmiş, Tesla’nın araçlarında uzunca bir süredir kullanılan en tartışmalı yazılımlardan birisi. Adaptif hız sabitleme, şerit takip sistemi, otomatik şerit değiştirme gibi birçok gelişmiş teknolojinin birleşiminden oluşan Autopilot’un benzer özellikleri rakip otomobil üreticilerinin modellerinde de yer alıyor.

Ancak Tesla, Autopilot’un alternatiflerinden daha güvenli ve yetenekli olduğu iddiasında.

Sorumluluk hala sürücülerde

Her ne kadar Autopilot’a çok güveniyor olsa da Tesla, bu özellik açıkken meydana gelebilecek hasar ve kazalardan sürücüleri sorumlu tutmayı sürdürüyor. Fakat görünüşe göre araç sahipleri bu yasal uyarıyı pek kale almıyor, çünkü direksiyon başında uyuyan veya sürücü koltuğunu tamamen boş bırakıp seyahat eden şoförler bile var.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version