Üretim maliyetlerini en aza indirmek günümüz şartlarında otomobil üreticilerinin en büyük hedeflerinden biri. Tesla da elektrikli otomobillerini ABD’nin yanı sıra Çin’de üretme kararı almış, ülkenin Şangay şehrinde bir fabrika inşa etmişti. Şimdi ise bu çalışmalar meyvelerini verdi ve şirket “Çin malı” ilk Model 3 sedan araçlarını 7 Ocak tarihinde müşterilerine teslim etmeye hazırlanıyor.

Silikon Vadisi menşeli otomobil markası, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarından daha az zarar görmek ve dünyanın en büyük pazarlarından birinde daha fazla araba satabilmek için Şangay’da fabrika kurmuştu.

Bir senede üretim başladı

Tesla’nın ABD dışındaki ilk ve tek fabrikası olma özelliğini taşıyan Şangay fabrikası, temeli atıldıktan tam 1 sene sonra seri üretim bandından araç indirmeyi başardı. Ekim ayında başlayan üretimde hedef Model Y’nin de ürün gamına eklenmesiyle birlikte senelik 250 bin arabaydı.

Üretilen bu Çin malı arabalar hem iç pazara, hem de ABD gibi Tesla’nın güçlü olduğu diğer ülkelere satılacak. Borsada hisseleri işlem gören Tesla’nın yükseliş trendine girmesi bu nedenle sürpriz sayılmıyor.

Günde 280 otomobil banttan inecek

Kesintiler hariç Model 3’ün Çin’deki fiyatı 355 bin 800 Yuan, yani yaklaşık 300 bin TL olarak belirlenmiş.

Öte yandan Tesla’nın Çin’deki operasyonlarından sorumlu genel müdürün Wang Hao, Model 3 teslimatlarını hızlandıracaklarını belirtti. Haftada 1,000 veya günde 280 adet araba üretmeyi hedefleyen yöneticiye göre şuan için Tesla’nın Çin’deki faaliyetleri gayet olumlu seyrediyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version