2019 yılı boyunca sürdürülebilir kârlılığını arttırmak için bir acı reçete hazırlayan elektrikli otomobil üreticisi Tesla, toplam çalışan kadrosunun yüzde 7’sini işten atacağını duyurmasıyla gündeme gelmişti. Firma bu sefer de Supercharger isimli hızlı şarj istasyonu ağının kullanım bedelinde zam yapacağını açıkladı.

Üstelik bu zam tüm dünyadaki Supercharger’ları kapsayacak.

Zam oranı belli oldu

Bu doğrultuda kWh başına alınan ücretlerde yaklaşık yüzde 33’e varan bir artışa gidildi. Şirketten yapılan basın açıklamasında zam kararının “Yerel elektrik maliyetlerine ve kullanım bedellerinden” kaynaklı olduğu belirtildi.

Aslına bakılırsa bu makul bir gerekçe, çünkü Supercharger‘lar kâr etmekten çok müşteri memnuniyeti odaklı işletme araçları. Sırf bu yüzden Tesla, “Arkadaşını getir, 6 ay boyunca Supercharger’ları bedava kullan” programından vazgeçme kararı almıştı. Yani zam kararı kaçınılmaz oldu.

Yatırım hızında artış söz konusu

Tesla CEO’su Elon Musk, bundan 10 gün kadar önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada Supercharger ağını Norveç’ten Türkiye’ye kadar tüm Avrupa kıtasına yayacaklarının sözünü vermişti.

Nitekim son yıllarda yapılan Supercharger yatırımlarına baktığımız zaman ciddi bir hız artışından bahsedebiliriz. Minimum kâr politikasıyla işletilen bu şarj istasyonlarının fiyatı ise bulunduğu ülke ve bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor.

Örneğin ABD’nin New York şehrini ele alalım. Bu bölgede Supercharger ücreti kWh başına 0.24 cent olarak belirlenmiş. Ancak Kaliforniya‘ya gittiğinizde bazı istasyonlarda fiyat 0.36 cent/kWh‘a kadar yükselebiliyor. Aynı durum Avrupa genelinde de geçerli.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version