Tesla, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde açtığı davada eski bir çalışanını otonom sürüş teknolojisi Autopilot‘un kaynak kodlarını çalmakla suçladı. Şirketten ayrıldıktan sonra Çinli bir start-up girişimine katılan eski Tesla çalışanı Guangzhi Cao, LinkedIn profilinde yer alan bilgilere göre Ocak ayından bu yana Xiaopeng Motors için (Xpeng olarak da geçiyor) çalışıyor.

Kendisine yöneltilen suçlamalar ise hayli ağır, çünkü Tesla’nın iddiası Cao’nun elektrikli otomobil üreticisinden ayrılmadan önce 300 binden fazla dosyayı kopyaladığı yönünde.

Eski Tesla çalışanlarının toplanma yeri

İşin ilginç olanı ise Xpeng’de çalışan tek eski Tesla çalışanı Cao değil. Tesla’nın açtığı davada yer alan bilgilere göre en az 5 başka Tesla çalışanı daha artık Xpeng bünyesinde görev alıyor. Aralarında Alibaba ve Foxconn gibi dev Çinli firmaların da bulunduğu bir grup yatırımcı ise Xpeng’in en büyük hissedarları arasında.

G3 modelini fuarda tanıtmışlardı

Xpeng en son geçtiğimiz yıl düzenlenen CES fuarında G3 isimli crossover modelini görücüye çıkarmış, bu modelin Tesla’nın Model X‘ine benzerliği ise gözlerden kaçmamıştı.

Otonom sürüş teknolojileri üzerine çalışma yaptığı artık sır olmayan Apple da benzer bir yazılım hırsızlığı suçlamasını eski çalışanının Xpeng için çalışmaya başlamasının ardından yapmıştı. Yani Xpeng’e yapılan tek hırsızlık suçlaması Tesla ile sınırlı değil.

Son olarak Tesla’nın başka bir ticari sır hırsızlığı suçlamasını ABD menşeli girişim Zoox‘a yaptığını da belirtmiş olalım.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version