Maksimum kapasiteye ulaşmak. Tesla’nın onun başaramayacağını düşünenlere en iyi cevabı verebilmesi için yapması gereken bu: Gigafactory

CEO Elon Musk, Tesla için sihirli rakamın yarım milyon olduğunu söylüyor. Yılda 500 bin araç üretip sattığında, o zaman kar edebilecek ve yeni S, 3, X ve Y (harfleri yan yana koyunca ne olduğunu görebiliyor musunuz?) için yatırım yapabilecek. Sonuçta da Avrupa’da ana akım sektörün gırtlağına çökebilecek.

Yine de yılda yarım milyon elektrikli araç üretmek de kendi problemlerini ortaya çıkarıyor.

Tesla, Gigafactory 1 İçin Çalışmalarını Hızlandırdı

Musk, sadece bu üretimin dahi bütün dünyayın güncel lityum iyon pil üretimini yutacağını söylüyor. İhityacı olan şey otomobil değil, devasa adetlerde pil üreten bir fabrika. Karşınızda Gigafactory. Daha doğrusu, “Gigafactory 1″.

İlk fabrika 500 bin metrekarelik fabrika, 2014 yılından beri Nevada’da inşa aşamasında ve bu fabrika önümüzdeki yıl açılacak. Burada Tesla araçlarında kullanılacak pil paketlerine ek olarak Tesla’nın ev tipi Powerwall ve Powerpack ev elektrik depolama pilleri tek bir çatı altında üretilecek.

Böylece Tesla’nın bütün operasyonunun maliyeti yüzde 30 oranında azaltılacak. 50 GWh/yıl güç üretimi, yılda 500 bin adet araca olanak tanıyacak ama fabrika, bunun üç katını üretebilecek müthiş kapasitede.

Gigafacorty 1, Fabrikadan da Öte!

Nevada’da olmasından dolayı Gigafactory 1, güneş ışığı konusunda sorun yaşamıyor ki zaten fabrika, tamamen kendi enerjisini üretmesi için tasarlanmış. Kuzey yönlü tasarlandığı için, adaptif güneş panelleri ışıktan tam verimle yararlanıyor. Burada su biraz az ama yakınlarda iki olimpik havuz boyutlarında bir su tankı bulunuyor. Yerel demir yolu, lityumun fabrkaya 320 km uzaktaki madenden getirilmesini ve Tesla’nın otomobillerini üreteceği Fremont tesisine ulaştırılmasını sağlıyor.

Sırada New York’taki Gicafactory 2 ve Avrupa’da 2017 senesinin sonlarında duyurulacak olan Gigafactory 3 var. Sadece Nevada’daki fabrikada 6500 kişi çalışacağı ve yerel ekonomiye 10 milyar dolar katkı sağlanacağı söyleniyor.

Vahşi Batı için fazlasıyla iyi bir para. Burası, kitle ulaşımın sonraki aşaması için öncü olacak. Yeter ki maksimum kapasiteye ulaşabilsin.

Kaynak: TopGear

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version