Batarya hücreleri elektrikli otomobil üreticisi Tesla için hayati derecede önem taşıyan bir bileşen. Malum, bu piller olmasa arabaların ve sahip oldukları diğer tüm teknolojilerin hiçbir önemi kalmıyor. Tesla ise 2014 yılından bu yana pilleri büyük ölçüde ortağı Panasonic’ten tedarik etmeyi sürdürüyor.

Fakat bugün tarafımıza ulaşan yeni bir haberde Tesla’nın gizli bir laboratuvarda çalışmalar yürüterek kendi batarya hücrelerini hiçbir üçüncü parti tedarikçiye bağlı kalmaksızın kendisi üretmeye çalıştığını öne sürüldü. Bu sayede şirketin kritik önem taşıyan batarya konusunda Panasonic’e olan bağımlılığını azaltması amaçlanıyor.

Yoluna bağımsız olarak devam etmek istiyor

CNBC’de yer alan haberde Tesla’nın kendi batarya hücrelerini geliştirmeye başlaması, başarılı olması durumunda araç sahiplerine çok daha yüksek performanslı araçları göreceli olarak daha ucuza satabilmesini sağlayacak. Öte yandan dışarıdan bir ortağa ödeme yapmayacak olması ve hassas verilerini paylaşması da gerekmeyecek. Her yönüyle ciddi bir kazanç.

Nitekim Tesla CEO’su Elon Musk da geçmişte yaptığı bazı açıklamalarda bu hususa değinmiş ve batarya hücrelerinin şirkete ayak bağı olduğunu dile getirmişti. Burada Musk’ın “ayak bağı” olmaktan kastı, Powerwall ve Powerpack isimli enerji depolama sistemlerinin yanı sıra Tesla modellerinin de batarya kıtlığından ötürü istenen satış rakamlarına ulaşamamasıydı.

Çevre dostu olabilir

Bilindiği üzere batarya üretiminde kobalt başta olmak üzere doğal kaynakları her geçen gün giderek daha da azalan nadir materyaller kullanılıyor. Tesla kendi bataryalarını kobalt oranı düşük, verimi yüksek bir şekilde üretmeyi başarırsa çevre dostu ünvanını da pekiştirmiş olacak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version