Aylardır süren uzun bekleyişin ardından Tesla nihayet tamamen elektrikle çalışan küçük crossover aracın Model Y‘yi görücüye çıkardı.

Dış görünüm itibariyle Model 3’ü hayli andıran araç aynı platform üzerine inşa edilmiş. Tesla’nın Los Angeles‘teki tasarım stüdyosunda düzenlenen etkinlikle tanıtımı gerçekleştirilen modelin ismi neden “Y” seçildi diye soracak olursanız, bugüne dek tanıtılan tüm Tesla Model serisini sıraladığımız zaman karşımıza “S3XY” ibaresi çıkıyor.

3.5 saniyede 100 km/s hız!

Gelelim Model Y’nin teknik özelliklerine. Musk’ın canlı yayınlanan etkinlikte açıkladığı bilgilere göre araç 0’dan 100 km/s hıza sadece 3.5 saniyede çıkabilecek. Menzil kapasitesi ise “gerçek, kullanılabilir” 482 kilometre olarak belirtiliyor. Muhtemelen bu aracın uzun menzilli versiyonu için açıklanan değer, ki bu versiyonun fiyatı 47 bin dolar olarak açıklandı.

Modelin baz versiyonu ise daha düşük menzile sahip olacak ve biraz daha yavaş hızlanacak. Fiyatı 39 bin dolar olarak açıklanan bu modelin 2021’de teslim edilmesi söz konusu.

Özelliğe göre fiyat artıp azalabiliyor

Tesla’nın araç konfigürasyon sayfasından ulaştığımız bilgiler arkadan itişli uzun menzilli versiyonun 47 bin dolara satılacağını gösteriyor. 0’dan 100 km/s’ye 5.5 saniyede çıkabilen bu versiyonun menzili yine 482 kilometre olacak. Aracın çıkabileceği maksimum hız ise 210 km/s. Daha hızlı ve uzun menzilli versiyonu seçtikçe fiyat yükselecek.

Model Y’nin ABD’nin Nevada eyaletindeki Gigafactory fabrikasında üretilmesi planlanıyor. Çin’de satılacak olan Model Y ise halihazırda Şangay‘da inşaatı süren fabrikada banttan inecek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version