Alman otomobil markalarının elektrikli araba segmentinde Tesla’ya yetişmeye çalıştıklarına dair bir haberi yorumlayan Elon Musk, ABD menşeli elektrikli otomobil üreticisinin aradaki bu mesafeyi kapatmak isteyen rakiplerine yazılım ve pil teknolojilerini lisanslayabileceğini belirtti.

Tesla CEO’su Musk, şirket olarak yazılım lisanslamaya açık olduklarını ve isteyen rakipleriyle motorundan tutun bataryasına kadar birçok bileşeni paylaşabileceklerini duyurdu. Buna Tesla’ların sürücüsüz seyahat edebilmelerini sağlayan Autopilot isimli gelişmiş yazılım da dahil üstelik.

Dev markalarla işbirliğine zaten gidilmişti

Aslına bakılırsa Tesla’yı yakından takip edenler bunun pek yeni bir haber olmadığının farkındalar. Çünkü elektrikli otomobil üreticisi daha önce de büyük şirketlerle işbirliğine gitmişti. Mesela Mercedes Benz ve Toyota gibi dev markalarla elektrikli motor ve batarya teknolojileri alanında ortak çalışma yapılmıştı. Bu şirketler aynı zamanda Musk’ın firmasına hatırı sayılır miktarda para yatırdılar.

Tüm patentleri 2014’te kullanıma açmıştı

Geriye dönüp 2014 yılına gittiğimizde ise Tesla’nın elektrikli otomobil alanında geliştirdiği tüm teknolojileri ve patentlerini kullanıma açtığını hatırlıyoruz. Bu sayede artık içten yanmalı yerine elektrikli motor kullanmaya başlayacak olan tüm geleneksel otomobil üreticileri, Tesla’nın patentlerinden ücret ödemeksizin faydalanabilecekti.

Tabii bu Tesla’nın hakkını yedireceği anlamına gelmiyor. En son ticari sırlarını çaldığı ve personelini transfer etmeye çalıştığı iddialarıyla Rivian’a dava açan Tesla, aynı zamanda Çin menşeli Xpeng firmasını ve otonom araç girişimi Zoox’u da mahkemeye vermişti.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version