Kanada’nın Alberta şehrinde seyahat halindeki bir Tesla Model S sürücüsüne 150 km/s hızla giderken uyuduğu için ceza kesildi. Kısa süre içinde yerel ve yabancı basında geniş yankı uyandıran bu haber Tesla’nın otonom sürüş sistemi Autopilot ve sürücülerin sorumluluklarına dair tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Alberta’nın Ponoka bölgesindeki 2 numaralı otobanda ilerleyen arabayı gören diğer sürücüler, şoförün ve yanındaki kişinin koltukları geriye doğru yatırarak uyuduğunu fark etmişler. 2019 Tesla Model S’in tamamen kendi kendine trafikte gittiğini polise ihbar eden duyarlı vatandaşlar sayesinde araba kenara çekilmiş.

Otoban o sırada müsait olduğu için Model S sürekli hızlanmaya devam ediyormuş. Başlangıçta hızı 140 km/s olarak ölçülen araç durdurulmadan önce 150 km/s hızla gidiyormuş. Sirenler yakılarak durdurulduktan sonra Model S’i kullanan sürücü ve ön koltuktaki yolcunun uyuduğu ortaya çıkmış. Yorgun ve uykulu halde araç sürmekten ceza yiyen araç sahibinin ehliyeti 24 saatliğine askıya alınmış. Daha sonra mahkeme tarafından sürücü tehlikeli araç kullanmaktan suçlu bulunmuş.

Tesla sessizliğini korudu

Konuya ilişkin görüşlerine başvurulan Tesla sözcüsü ise herhangi bir yorum yapmaktan kaçındı. Malum olduğu üzere Autopilot, Seviye 2 olarak tabir edilen bir otonom sürüş yardımcısı yazılımı. Adaptif hız sabitleme, şerit ortalama, kendi kendine park etme ve otomatik olarak şerit değiştirme özelliklerine sahip olan bu aşırı gelişmiş yazılım bir sürü sensör ve 8 farklı açıdaki kameradan yardım alarak çalışıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version