Elektrikli otomobil üreticisi Tesla‘nın araçlarında yer alan Autopilot yazılımının ne kadar güvenli olduğu herkesin malumu. Bizzat şirketin CEO’su Elon Musk tarafından “Yoldaki herhangi bir arabadan en az 4 kat daha güvenli” diye nitelendirilen Tesla modellerine sürücü dikkat takip sisteminin eklenmesi fikrinin veto yemesi ise bu tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Otomatik bir şekilde trafikte güvenle seyredebilen Tesla araçlarının bilgisayar yazılımına sürücü müdahalesi olmaksızın emanet edilmesi, yine Tesla tarafından tavsiye edilmiyor. Bu noktada sürücünün dikkatini takip edecek özel bir sistemin geliştirilmesi işlevsel olabilirdi. Ancak Elon Musk ve diğer yöneticilerin bu öneriyi reddetmesi, Autopilot’un güvenliğine ilişkin söylentilerin artmasına yol açmışa benziyor.

Autopilot’ta her şeyden sürücü sorumlu

Aslına bakılırsa Autopilot denilen yazılım adaptif yol kontrolü ve ve şerit takip sisteminin bileşiminden oluşuyor. Sektör tarafından belirlenen standart dahilinde Tesla modellerinin Level 2 otonom olduğunu söyleyebilmek mümkün.

Ancak bu seviyedeki araçlarda sürüş asistanı hiçbir şekilde sorumlu tutulamıyor. Sorumluluk arabayı kullanan şoföre yüklendiği için direksiyonun gerisinde duran kişinin herhangi bir noktada kontrolü eline alabilmesi gerekiyor.

Çeşitli sistemler geliştirildi

Otomobil üreticileri bunu sağlamak için çeşitli yöntemler geliştirmekten geri kalmıyor. Bunun en yaygın olanı, sürücünün direksiyonla olan temasını takip eden sistemler. Direksiyona basınç uygulandığını fark eden sensörler sayesinde her an iki elin direksiyon üzerinde sabit kalması sağlanabiliyor.

Kim bilir, belki de Musk bu yüzden sürücü dikkat takip sisteminin eklenmesi fikrini sevmemiş olabilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version