ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, borsada işlem gören ve değeri 100 milyar dolara ulaşan ilk marka olmayı başardı. Geçen hafta Çarşamba günü hisse değeri yüzde 3.6 oranında artış kaydederek 566 dolara yükselen markanın kağıdının hızla yükselmesi öngörülüyor. Öyle ki New Street Research’ın araştırmasına göre 800 dolara ulaşması işten bile değil!

İşin garip tarafı şu: Tesla hisseleri bu durumda Ford ve General Motors’un toplamından daha değerli hale gelmiş bulunuyor. Her ne kadar pazar payı ve sattığı araç adedi bu iki deve yaklaşamayacak kadar düşük olsa da son üç ayda hisse değeri hızla yükselme trendini sürdürüyor. Çin’de açılan fabrika ve kısalan teslimat süreleri bu artışta önemli pay sahibi.

Cybertruck modeli gümbür gümbür geliyor

Çok değil bundan birkaç ay kadar önce Tesla, elektrikten güç alan yeni kamyonet modeli Cybertruck’ı tanıtarak bilim kurgu filmlerine selam çakmıştı. Çevre dostu, emisyon salınımı yapmayan bu modelin çıkış yapmasına halen daha var. Ancak an itibariyle Tesla hayranları ön sipariş verebiliyorlar.

Tesla ilk 20’de dahi değil

12 aylık satış grafiğine baktığımızda Tesla’nın dünya genelindeki en büyük 20 otomobil üreticisi arasında bile listeye giremediğini görüyoruz. Ancak pazar değeri açısından Tesla’nın diğer dev markalar arasındaki yerini daha iyi anlamak için aşağıdaki listeye bakabilirsiniz.

VW, 283 milyar dolar
Toyota, 276 milyar dolar
Daimler, 191 milyar dolar
BMW, 115 milyar dolar
Tesla, 31 milyar dolar

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version