ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla, geliştirmiş olduğu elektrikli modellerindeki otomatik pilot teknolojisiyle sektördeki köklü firmaları zora sokmayı başarmıştı. Bugün YouTube’da paylaşılan bir videoda ise Tesla Model S sahibi bir şoförün Tesla’nın otomatik pilot yazılımını bir portakal kullanarak kandırabildiği ortaya çıktı.

Apar topar YouTube’dan kaldırılan video kısa süre içinde binlerce kez izlendi, onlarca haber sitesine konu oldu. İşte bahsi geçen o video:

https://www.youtube.com/watch?v=Hl9y7v8UohM

Utah eyaletine bağlı Salt Lake City şehrinde yaşayan Dave Mitton’un 14 Ocak’ta yüklediği video tesadüf eseri keşfedildi. Dümdüz bir çizgi şeklinde uzayan yolda giderken P85D Tesla Model S aracını otomatik pilot moduna alan Mitton, Tesla’nın güvenlik amacıyla getirdiği 2 dakikada bir elini direksiyona koyma zorunluluğunu portakal yardımıyla aşmayı başardı.

İki el de direksiyonda olmak zorunda

Tesla’nın otomatik pilot yazılımı bünyesinde geliştirilen otomatik direksiyon kontrolü, şoförün uyuması veya başka bir şeyle ilgilenip dikkatinin dağılmasını engellemek için iki dakika aralıklarla iki elini de direksiyona koymasını şart koşuyor. Öyle ki, bir elinizi direksiyona koyduğunuz anda bile güvenlik yazılımı devreye girerek alarm veriyor.

Ancak Mitton’un yaptığı gibi bir portakalı direksiyona sıkıştırdığınız zaman uygulanan basınç, Tesla’nın uyarı vermesinin önüne geçiyor. Bu sayede 2 dakikalık aralıklarla direksiyona dokunmak zorunda kalmayabiliyorsunuz. Henüz Tesla cephesinden bu videoyla alakalı bir açıklama gelmedi. İlerleyen dönemde kamera veya çeşitli sensörler yardımıyla bu tür tatlı uyanıklıkların önüne geçme kararı alınabilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version