Tarihler 2007’yi gösteriyor ve San Carlos, Kaliforniya’da TG olarak Tesla’ya bir ziyarette bulunuyoruz. İlk otomobilin müşterilerle buluşması için daha çok zaman var ama insanlar çoktan daha görülmemiş bir şey için sipariş vermişler bile. Teknik şef JB Straubel (hala şirket için çalışıyor) elektrikli araçlarla ilgili ikna edici iddialarda bulunuyor. İlk üretilen prototip Roadster’dı. Yerel otoyola çıktık ve gaz pedalını zemine yapıştırdık. Son derece farklı bir deneyim olduğunu bugün bile hatırlıyoruz.

Tesla’nın Şaşırtan Yenilikleri

Aklımızda kalan bir diğer şeyse, Straubel ile yaptığımız iki saatlik konuşma. Uzun yılların deneyimi bize, bırakın yeni güç sistemleriyle ilgili iddiaları, yeni kurulan otomobil şirketlerinin iddialarına dahi ihtiyatlı yaklaşmamız gerektiğini öğretti ama söylediklerini ikna edici bulmuştuk.

Öncelikle şirkette sadece Elon Musk değil (o dönemde Paypal’i kurarak milyoner olmuştu ve şirketi SpaceX Corp halihazırda roketler fırlatıyordu) diğer birçok önemli isim bulunuyordu. Bütün kurucular ve müdürler performans otomobili aşığıydı. Tesla, birçok deneyimli gövde, şasi ve kabin mühendisi işe aldı. Bu kişiler sadece bir grup Silikon Vadisi hayalperesti değildi.

Straubel, Tesla’nın planlarından bahsetti. Basit, ulaşılabilir lityum iyon hücrelerden, direkt endüksiyon motorlarından ve ikisini birlikte çalıştıracak yazılımları anlattı. Şirketin nakit akışını sağlamak adına az sayıda Roadster üreteceğini ve böylece kitle pazara daha uygun bir sedan üretebileceğini (Model S) söyledi. O zamanlarda modelin kod adı White Star’dı. Aracın 400 km menzile ve 6.0 sn’nin altında bir 0-96 km/s hızlanma verisine sahip olacağını söylüyordu. Bundan sonra da daha uygun fiyatlı bir seri üretim modeli üretebileceğini açıklamıştı. O otomobil şimdi Model 3 olarak anılıyor.

Akılları başlardan alan bu planlar yapılırken dünya üzerinde G-Wiz gibi elektrikli araçlar dolanıyordu.

İşte burada, 10 yıl sonra planlarını gerçekleştirdiler ama yolda engellerle karşılaştılar. 2007’de Tesla satış müdürü bize White Star’ın 2009’da üretime geçeceğini söylemişti ama otomobilin teslimine 2012’nin ortalarında başlandı. Ama Strabubel bize Tesla’nın 10 bin ila 20 bin adet otomobil satabileceğinden bahsetmiş. Şimdiyse Model S ve Model X, yılda toplam 100 bin adet satılıyor.

Tesla’nın Şaşırtan Yenilikleri; Elektrikli ulaşım elbette Tesla’nın tek yeniliği değildi. Silikon Vadisi bize kablosuz internet bağlantısını, otomatik gece yazılım güncellemelerini ve opsiyonel performans arttırıcı yazılımları verdi. Musk’ın farklı düşünme şekliyle martı kanat kapılarla karşılaştık.

Tesla, endüstriyi ultra hızlı şarj istasyonlarıyla şoke etti ve kıtalar arası elektrikli sürüşü imkanlı kıldı. Elektrik gücünün ötesinde Tesla’nın bir diğer harika yeniliği, yüksek sürüş destek sistemleriydi. Tesla’lar güçlü bağlantılara sahip modeller olduğu için zekiydiler. Bir Tesla, herhangi bir yolda ilerlediğinde, bir sonraki Tesla ilk otomobilin sensörlerinin aldığı bilgilerle aynı yolda daha başarılı şekilde ilerleyebiliyordu.

Tesla şimdi sadece keşifler anlamında değil, keşiflerinin teslimi konusunda da bir hayli ileride. Her şeyin ötesinde Musk’ın Model 3’ü duyurmasından birkaç hafta sonra, 400 bin kişi adını listeye yazdırdı.

Tesla, isminden Motors kelimesini arttı. Kurucularının temel motivasyonu, hiçbir zaman karlı bir otomobil şirketi olmak değildi ki, zaten henüz kar etmiş değiller. Tesla, düşük karbon emisyonlu otomobillerde bir devrimle bütün üreticiler için elektriğe geçişi hızlandırmayı amaçladı. Düşük emisyonlu vizyonunu yaymak için kendi ihtiyacından daha fazlasını üretebilecek Gigafactory’i kurdu. Güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek, evler, fabrikalar ve şebekenin kendisi için güç sağlamayı planlıyor.

Kaynak: TopGear

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version