Japonya menşeli otomobil markası Toyota, Çin’in önde gelen teknoloji şirketlerinden ve Baidu ile işbirliğine gittiğini duyurdu. İlk başlarda Google’ın pazar payının hayli küçük olduğu Çin’de arama motoru olarak faaliyet gösteren Baidu, son dönemde otomobil üreticileri için geliştirdiği otonom sürüş teknolojisi platformuyla adından sıkça bahsettiriyor. Toyoto da sürücüsüz seyahat edebilen araçları geliştirme sürecini hızlandırmak için Baidu ile güçlerini birleştirme kararı almış bulunuyor.

Günümüzde birçok otomobil üreticisi bu ve benzeri işbirliklerine imza atıyor. AR-GE maliyetlerini kısmak ve seri üretim sürecini kısaltmak için yapılan bu ortaklık anlaşmaları çoğu zaman her iki tarafın da menfaatine oluyor.

100’den fazla şirket gücünü birleştirmiş durumda

Aslına bakılırsa Toyota bir süredir SoftBank Group Corp. tarafından da desteklenen bir ortak girişim çatısı altında dünyanın dört bir yanındaki teknoloji şirketleriyle ortaklık kurarak sürücüsüz otomobil yazılım ve donanımlarını geliştirmeyi amaçlıyordu. ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki yapay zeka araştırma birimi ise Toyota’nın sensör ve yazılımları üzerine AR-GE faaliyetleri yürütüyordu.

Önderliğini Baidu’nun üstlendiği otonom araç geliştirme konsorsiyumuna ise aralarında Honda Motor ve Ford Motor şirketlerinin de bulunduğu 100’den fazla şirket katılmış durumda. Son olarak Toyota da bu dev üreticilerin arasındaki yerini almış oldu.

Agresif bir ortaklık politikası izliyor

Sürücüsüz otomobil yazılımı geliştiren teknoloji şirketleriyle ortaklık bağlarını geliştirmek için hızlı bir büyüme politikası izleyen Toyota en son geçen sene Uber’in otonom araç birimine yatırım yapacağını duyurmuştu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version