Toyota, hidrojen yakıtlı araçlar için ayırdığı yatırım bütçesini ikiye katlama kararı aldığını duyurdu. Japonya menşeli otomobil üreticisi bu sayede daha ucuza araba mal edebilecek, dünyanın birçok ülkesinde yolcu tipi ve SUV modelinin satış adedini arttırabilecek. Ayrıca bu teknolojinin yakın gelecekte otobüs ve kamyonlarda kullanımı da söz konusu olabilecek.

Öte yandan Toyota’nın yeni nesil Mirai hidrojen hücre yakıtlı aracının (FCV) 2020’nin başlarında satışa sunulması bekleniyor. Eğer bu araç beklendiği gibi başarılı olursa hücre yakıtlı araçlarda gelecek görmediğini açıklayan başka otomobil üreticilerinin fikri de değişmeye başlayabilir.

Dünyanın ilk toplu üretilen “ekoloji dostu” benzinli ve hibrid otomobili olan ve 1990’lardan beri ABD başta olmak üzere birçok ülkede kullanılan Prius’u hatırlayınca, Toyota’nın FCV’leri yakın gelecekte daha popüler hale getirme ihtimali kuvvet kazanıyor.

Pahalı ham madde oranı azaltılıyor

Mirai’nin baş mühendisi Yoshikazu Tanaka, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede “FCV modellerinin parçalarında kullanılan platinyum gibi pahalı ham maddelerin miktarını azaltarak sınırlı sayıda üretimden toplu üretime geçmeye başlıyoruz. Bu sayede üretim hattını daha güçlü ve kompakt hale getireceğiz” açıklamasında bulundu.

Aşama aşama ilerleyecek olan Toyota gelecekte SUV, kamyonet ve ticari kamyon gibi hücre yakıtlı araçlarını 2025 yılından itibaren müşterilerinin beğenisine sunacak. Tabii bunun için öncelikle Toyota’nın yatırım planlarını hayata geçirmesi, müşterilerin de bu yenilikçi ve çevre dostu teknolojiye ısınması gerekiyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version