Toyota ve Panasonic güçlerini birleştirip bir ekip kurmayı ve elektrikli otomobiller için batarya üretmek üzerine temaslar gerçekleştiriyor. Her iki şirketten yapılan açıklamalarda bataryalar için fizibilite çalışmalarının başladığı belirtildi, ancak anlaşmanın ne zaman imzalanacağı veya üretimin ne zaman başlayacağına dair net bir tarih verilmedi.

Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen basın toplantısında söz alan Toyota başkanı Akio Toyoda, ortaklığın “kullanılmış bataryaların geri dönüşümü” alanında da geçerli olacağını belirtti.

Daha yüksek kaliteli, güvenli ve dayanıklı pillerin üretimi için iki dev firmanın işbirliğine gitmesi pazara hareketlilik getirebilir. Üstelik iki şirket de halihazırda hibrid araçlar için batarya üretiminde birlikte çalışıyorlar. Genellikle hidrojen yakıtlı modeller üzerine yoğunlaşan Toyota şuan için tamamen elektrikli bir modele sahip değil. Yalnızca Prius isimli hibrid modeli mevcut. Ancak görünen o ki Japon hükümetinin getirdiği katı emisyon kısıtlamaları, ülkenin en büyük otomobil üreticisini çevre elektrikli araçlar geliştirmeye mecbur kılmış.

Daha yenilikçi bir batarya olacak

Bilindiği üzere Tesla modellerinde kullanılan bataryalar silindir şeklinde. Toyota ve Panasonic ise prizma veya kutu şeklinde bir batarya tasarımı geliştirerek enerji verimliliğini artırmayı, diğer yandan da daha uygun maliyet rakamlarını yakalamayı hedefliyor.

Elektrikli otomobil pazarında Toyota’nın rakipleri arasında Leaf modeliyle başarı yakalayan Nissan ve Alman Volkswagen grubu bulunuyor. Öte yandan İsveçli Volvo da elektrikli modellere ciddi yatırım yapan bir diğer firma.

İngiltere ve Fransa’nın 2040 yılına kadar benzinli ve dizel araçları yasaklamayı hedeflediği biliniyor. Çin’in de bu doğrultuda bir hamle yapması beklentiler arasında.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version