Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında otomotiv geliyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede otomobil üreticileri fabrikaları kapattı ve işçileri evine gönderdi. Ancak salgının yayılma hızı düşmeye başladıkça markalar da yavaş yavaş çarkları yeniden çalıştırmanın planını yapmaya başlamış bulunuyorlar.

Şimdilerde öğrendiğimize göre Toyota, Tesla, Hyundai ve Volkswagen önümüzdeki Mayıs ayının ilk haftası içerisinde Kuzey Amerika bölgesindeki fabrikalarını aşama aşama açmaya başlayacak. Plana göre tüm fabrikalar aynı anda açılmayacak. Fabrikalar kapanmadan önce zaten azalmış olan günlük üretim planına aynen devam edecekler.

Önce sendikayı ikna etmeleri gerekiyor

Fabrikaları yeniden açmayı hedefleyen bu 4 markanın en büyük özelliği, herhangi bir sendika ile anlaşma zorunluluklarının olmayışı. General Motors, Ford ve Fiat Chrysler Automobiles (FCA) gibi gruplar ise Birleşik Otomobil İşçileri (UAW) sendikasıyla anlaşma halinde oldukları için üretime başlamadan önce işçi sendikasını ikna etmek durumundalar.

Bunların içlerinden bir tek FCA, sendika erken olduğunu düşünse dahi 4 Mayıs itibariyle üretime başlayacağını açıklamış bulunuyor. Geri kalan üreticiler ise halen daha sendika yöneticileriyle müzakere halindeler.

Otomobile olan talep azalıyor

Her ne kadar dev markalar üretime geçmek istiyor olsa da dünya genelinde otomobil modellerine olan talep azalma eğiliminde. Öyle ki dünyanın en büyük otomobil pazarı Çin’de Koronavirüs salgını nedeniyle otomobil satışları yüzde 80 oranında düştü. Çoğu analist aynı düşünün ikinci büyük otomobil pazarı olan ABD için de geçerli olacağını tahmin ediyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version