Ulaşım sektörünün geleceği olarak değerlendirilen sürücüsüz otomobillerin insanoğluna sağlayacağı avantajlar saymakla bitmiyor. Güvenlik ise bu artıların en başında geliyor. Sistem olarak insanlardan bağımsız çalışabilmesi ve insan hatasını engelleyebilecek kapasitede oluşları, otonom araç teknolojilerinin gelecekte adını daha sık duyacağımıza işaret ediyor.

Ancak halen daha otonom araçların ticari olarak çok kolay erişilebilir durumda olmadığını söyleyebilmek mümkün. Bunun sebebi, AR-GE tarafında halen daha kat edilmesi gereken çok mesafe oluşu.

Lexus’un modeli kullanıldı

Neyse ki CES 2019 etkinliği öncesinde Japon otomotiv devi Toyota, en son geliştirdiği sürücüsüz otomobilini görücüye çıkardı. Yine firmaya bağlı bulunan lüks otomobil markası Lexus’un LS 500h modeli üzerine inşa edilen bu sürücüsüz araç, üreticinin sunduğu yeni nesil şasiden ve manevra kontrol teknolojisinden de faydalanıyor.

Keza Toyota’nın açıklaması, bu tercihin sürücüsüz seyahat esnasında daha tepkisel ve yumuşak manevra imkânı sunduğuna işaret ediyor.

Üstün teknolojili sensörlerden güç alıyor

Öte yandan arabanın her iki yanında birer kamera mevcut. Ön ve arkada ise görüntüleme sensörleri yer alıyor. HDR destekli bu sensörlere ek olarak yakın mesafedeki nesneleri tanımlamaya yarayan radar sisteminde de ciddi iyileştirmeler söz konusu.

Bu sayede araba bisikletlileri, yayaları, trafik ışıklarını, yol işaret ve yönlendirmelerini, trafikte seyreden diğer arabaları, kısacası hemen her şeyi tanımlayıp buna göre harekete geçebiliyor.

Toyota Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan P4 kod adlı arabaya ilişkin tanıtım videosunu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version