Yanlış duymadınız, evet! Türkiye’den Nişantaşı Üniversitesi ve Japonya’dan Nagazaki Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir işbirliği anlaşması kamuoyuna bomba gibi düştü. Bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz uçan arabalar nihayet gerçek oluyor. Eğer iki üniversite arasındaki işbirliği meyvelerini verirse yakın tarihte uçan arabalar günlük hayatımıza dahil olabilir.

Tek ve iki koltuklu modellere sahip olacak

Japonca’da “Gökyüzü” anlamına gelen SORA (Super Object for Road and Air Movement) projesi çerçevesinde varılan anlaşma, tek ve iki koltuklu uçan arabaların ortaklaşa geliştirilmesini öngörüyor. Her iki ülkeden bilim adamları şimdiden Japon otomobil üreticileriyle irtibata geçerek projeyle ilgili fikir alışverişinde bulunmaya başladı.

Nişantaşı Üniversitesi’nden yapılan açıklamada “İlk uçan arabaların 2020 yılında Türkiye’de tanıtılması bekleniyor” denildi. Üniversite’nin rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu ile Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çolak, projenin Türkiye ayağında yetkili olacak. Nagazaki Üniversitesi’nden ise Fujio Kurokowa uçan otomobil için çalışmalarını yürütecek.

Yeni nesil çevreci ve elektrikli motor tercih edilecek

Uçan araba projesi kapsamında çok az enerji harcayan, çevre dostu ve yüksek verimli bir yeni nesil elektrikli motor geliştirilecek. Günlük kullanımdan ziyade arama kurtarma veya hava ambulansı olarak da kullanılması hedeflenen uçan arabalar, bir noktadan diğerine sürücüsüz olarak gidebilmek üzere de programlanabilecek.

SORA projesi için toplam 5 milyon dolarlık bütçe ayıran üniversiteler ilk etapta tek ve çift koltuklu 2 adet prototip geliştirmeyi hedefliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version