Popüler yolculuk paylaşım uygulaması Uber, yalnızca Türkiye’de ve Yunanistan’da gündem olmakla kalmayıp dünyanın birçok noktasında tartışma konusu haline gelmiş bulunuyor. Çeşitli şehirlerde taksicilerin yoğun protestosuna maruz kalan Uber’in yasallığıyla ilgili tartışma sürerken, ABD menşeli girişime son darbe ise Mısır’dan geldi.

Careem’in de lisansı tehlikede

Mısır’daki bir mahkeme, Uber ve yerel rakibi Careem’in lisanslarını taşımacılık kurallarına aykırı hareket ettiği gerekçesiyle iptal etme kararı aldı. Bir araya gelerek Uber’i mahkemeye veren 42 taksi şoförü, Careem’in de aralarında bulunduğu yolculuk paylaşım uygulamalarının yasadışı bir şekilde özel arabaları taksi olarak işlettiğini öne sürdü.

Üstelik Uber’e yöneltilen bir diğer suçlama da yanlış ve aldatıcı iş tanımıyla faaliyet gösterdiği şeklindeydi. Gerçekten de Uber, ticaret sicil gazetesine “çağrı merkezi” olarak kayıt gerçekleştirmiş.

Nihai karar Yargıtay’da

An itibariyle yerel mahkemenin verdiği bu karar Yargıtay’a taşınmış durumda. Ancak Mısır Yargıtay’ının da bugün yarın bir karar vermesi beklenmiyor. Yani Uber’in ülkedeki geleceği tartışmaya açık denilebilir.

Öte yandan Uber’le ilgili bir diğer endişe de şirketin uzun vadede içine girmesi muhtemel pozisyon. Mısır’daki hükümet parlamentoya ülke genelinde yolculuk paylaşım uygulamalarının nasıl kontrol edileceğine dair bir taslak göndermiş durumda. Bu taslakta ne tür maddelerin yer aldığı henüz bilinmiyor, ancak Uber’in menfaatine olmadı kesin.

Yunanistan‘ın başkenti Atina‘da UberX servisini sonlandıran Uber, Mısır’da da benzer bir darbe alırsa iş modelini değiştirmek zorunda kalabilir. 

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version