Geçtiğimiz Nisan ayında taksi çağırma uygulaması Uber, ABD’de yaşayan müşterilerinin uygulama içinden doğrudan 911 numaralı acil yardım hattını arayabilmelerini sağlayacağını duyurmuştu. Panik butonu olarak da adlandırabileceğimiz ve tamamen güvenlik gerekçeleriyle planlanan bu değişiklik, nihayet ABD genelinde hayata geçirildi.

Bu sistem daha önce de tecavüz ve kız kaçırma olaylarının sık yaşandığı Hindistan’da test edilmişti.

Güvenlik menüsü uygulamadaki yerini aldı

Bahsi geçen panik butonuna uygulamanın ana ekranında yer alan “güvenlik merkezi” menüsünden erişilebiliyor. Bu sayede seyahat eden kişiler, acil bir durum meydana geldiğinde ilk aranacak kişilere hızlıca çağrıda bulunabiliyorlar.

Bahsi geçen güvenlik merkezinde sürücünün profil bilgisi, sigortanın kapsama alanı ve topluluk kurallarına dair bilgilendirmeler mevcut. Özellikle topluluk kuralları menüsünde neleri yaparsanız Uber’i kullanmaktan men edileceğinize yönelik açıklamalar var.

https://www.youtube.com/watch?v=wghMNj_wHpw

911 nasıl aranır?

Türkiye’nin 112’si olarak nitelendirebileceğimiz 911’i aramak için ABD’li Uber kullanıcıları güvenlik merkezi ikonunu yukarıya doğru kaydırıp “911 yardım” butonuna dokunabiliyorlar. Yanlışlıkla aramaların önüne geçmek için kullanıcıya “911’i aramak istediğinize emin misiniz?” şeklinde bir soru yöneltiliyor.

Yeni panik butonunun yanı sıra Uber bazı pazarlarda 911 entegrasyonu üzerine çalıştığını da duyurdu. Bu sayede Uber müşterisinin bulunduğu konum ve kimlik bilgileri otomatik olarak 911 çağrı merkezindeki personel tarafından görüntülenebiliyor. Böylelikle acil durumlarda yardım isteyen kişinin konumu yüksek isabetle bulunabiliyor.

Şuan itibariyle sadece yolcuları kapsayan panik butonu, ilerleyen dönemde sürücüler için de devreye alınacak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version