ABD‘nin Arizona eyaleti genelinde sürücüsüz otomobillerin trafikte test çalışmalarını yürüten Uber, geçtiğimiz günlerde otonom aracının ölümlü bir trafik kazasına karışmasıyla yeniden gündeme geldi. Hatırlanacağı üzere Arizona’nın Tempe şehrinde gerçekleşen kazada 49 yaşındaki yaya Elaine Herzberg kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Şimdi ise Tempe polisi, kaza anına ait videoları kamuoyuyla paylaştı.

Kazanın hem iç, hem de dış kameralar tarafından kaydedilen gerçekleşme anını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Direksiyonun arkasındaki Uber sürücüsünün ismi ise Rafaela Vasquez. Kendisi kazanın gerçekleşmesinden yalnızca 5 saniye önce bakışlarını yere indirirken görülüyor. Videonun sonunda ise yayaya çarpacağını anladığında yüzünde oluşan korkunç ifadeyi görebilirsiniz.

Uber‘in de aralarında olduğu birçok otonom sürüş teknolojisi geliştiricisi, “Ne olur ne olmaz” diyerek araçlarda bir de insan sürücü bulundurmaya devam ediyor. Ancak bu kazada olduğu gibi şoförlerin dikkati kolayca dağılabiliyor.

Yaya mı suçlu?

Elim kaza havanın zifiri karanlık olduğu bir saatte gerçekleşti. Herzberg kaza öncesinde bisikletiyle birlikte karşıdan karşıya geçiyordu. Yayanın görülmesiyle kazanın gerçekleşmesi arasında ise yalnızca 1.4 saniye vardı. Tüm bunlar trafik kazasında Uber’in sürücüsüz otomobilinin değil, yayanın suçlu olduğuna dair algıyı güçlendirmişti.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta şu: Herzberg gerçekten de kamera görüntüsünde 2 saniyeden az gözüküyor. Ancak bu süre zarfında güvenlik gerekçeleriyle direksiyonun başında duran insan sürücü, Herzberg’i uzaktan görebilirdi. Çünkü insanların düşük ışıkta nesneleri görme yeteneği kameralardan çok daha gelişmiş durumda.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version