Geleceğin ulaşım çözümleri için arayış içindeki otomotiv firmaları, kendi kendine hareket edebilen sürücüsüz (otonom) araçlardan sonra uçan otomobillere yöneldiler. Bunun nedeni mega kentlerde katlanarak artan trafik yoğunluğuna çözüm bulmak.

Bir süredir Daimler-Mercedes-Benz, Geely, Italdesign-Audi gibi firmalar uçan otomobillerle ilgili projeler yürütüyor. Ayrıca Uber ve Waymo gibi teknoloji şirketlerinin de bu yönde çalışmaları var.

Bu şirketlere şimdi de Porsche eklendi. Lüks spor otomobil markası Porsche’nin uçan taksi modelleri geliştirmesi bekleniyor.

Hollandalı PAL-V Liberty ise uçan otomobil satışına başladı bile…

Uçan Otomobil Projelerinde Son Durum Şöyle:

Volvo’nun sahibi Çinli Geely Holding, Amerikan uçan araç üreticisi Terrafugia’yı satın aldı. İki farklı model üzerinde çalışan Terrafugia‘nın Transition adı verilen modelinin gelecek yıl piyasaya çıkması bekleniyor.

Şirketin geliştirdiği iki kişilik araç, üç kilometre yüksekliğe çıkabiliyor. Karada 104 km, havada ise 160 km hız yapabilen aracın menzili 640 km. Uçan otomobili kullanabilmek için sürücü ehliyetinin yanı sıra pilot lisansının da bulunması gerekiyor.

Mercedes-Benz’i bünyesinde bulunduran Daimler de geçen yıl Volocopter şirketini satın almıştı. Daimler’in 25 milyon Euro yatırım yaptığı Volocopter, sürücülü ve sürücüsüz olmak üzere iki farklı versiyon üzerinde çalışıyor. Beş koltuklu bir elektrikli taksi olacak modelin özelliği dikey kalkış ve iniş yapabilmesi.

Dünyanın seri üretime giren ilk uçan otomobili PAL-V Liberty‘nin satışlarına başlandı. Cenevre Otomobil Fuarı’nda ön sipariş almaya başlayan Hollandalı şirket, 2019’da ilk araçları teslim etmeye başlayacak. Uçan otomobilin satış fiyatı 399 bin dolar.

İki kişilik ve iki motorlu olan PAL-V Liberty, uçma özelliğinden asfaltta gidebilen araç modeline geçişini 5-10 dakikada tamamlıyor. Pervaneleri katlanabiliyor.

PAL-V Liberty, karadayken 100 HP gücündeki motorla 160 km/s hız yapabiliyor. Uçmasını sağlayan 179 HP gücündeki motor ile ise havada 180 km/s hıza ulaşabiliyor. 3 bin 500 metre yüksekliğe kadar çıkabilen PAL-V Liberty’nin menzili ise 500 km.

Uçan otomobil konusunda ise havacılık devi Airbus ile Volkswagen Grubu bünyesindeki Italdesign ve Audi iş birliği yaptı. Üç firma tarafından trafik sorununu çözmek için geliştirilen konsept araç Pop. Up Next‘i Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıttı.

Pop. Up Next, elektrikli motorlu ile karada otonom olarak gidebiliyor. Aracın ultra hafif iki kişilik yolcu kabini bir uçuş modülüne eklenebiliyor ve bu sayede havadan ulaşım da sağlayabiliyor. Gelecekte bu araç sayesinde şehirlerde yaşayan insanlar gitmek istedikleri yere karayolundan veya havadan ulaşım sağlarken trafik sorununu da çözmüş olacaklar.

Pop. Up Next’te ilk göze çarpan iç mekan özelliği insanla makine arasında iletişimi sağlayan, ses ve yüz tanıma, göz takip ve dokunmatik özelliklere sahip 49 inç’lik ekran.

Uçan otomobillerin mega kentlerdeki trafik sorununa çare olup olmadığını kısa bir süre içinde görebileceğiz. Ancak uçan otomobilleri kullanmak için sürücü ehliyeti yeterli değil. Pilot lisansı da gerekiyor. Yani her önüne gelen direksiyona geçemeyecek.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version