Her ne kadar ülkemizde pek yaygın olmasa da, ABD ve Avrupa’nın büyük şehirlerinde elektrikli araçlar için şarj istasyonlarına sıkça rastlanılabiliyor. Daha çok park alanlarında inşa edilen bu istasyonların en büyük sorunu, çok çirkin oluşları. Ancak Urban Electric isimli yeni kurulan bir şirket, dikey eksende uzayan ve bulunduğu şehir veya konumun güzelliğini baltalayan şarj istasyonlarına savaş açtı.

UEone adı verilen yenilikçi bir elektrikli şarj istasyonu geliştiren şirket, kullanılmadığı durumlarda istasyonun yerin altında gizlenebilmesini sağladı. İstasyonun yalnızca ihtiyaç anında ortaya çıkması fikri, araç sahiplerinden de geçer not almayı başardı.

Mobil uygulama ile çalışıyor

Stand-by durumundayken yerin altına gizlenen şarj istasyonu, iOS veya Android işletim sistemine sahip telefonlara yüklenen bir uygulama ile aktif hale getirilebiliyor. Toplamda 5.8 kW elektrik dağıtma kapasitesine sahip olan istasyon açıldığında 80 cm yüksekliğe ulaşıyor.

Arabasını şarj etmek isteyen sürücülerin Avrupa şehirlerinde yaygın olan Ubitricity isimli şarj noktalarında kullanılabilen SmartCable kablosunu fişe takmaları yeterli.

Şarj işlemi sona erdikten sonra sürücünün fişi UEone şarj istasyonundan çekmesiyle birlikte istasyon yerin altına doğru küçülüyor. Üç parçalı teleskopik tasarım sayesinde istasyonun kurulumunda çok fazla kazı işlemine de ihtiyaç duyulmuyor.

Yapımcı şirket Urban Electric, istasyonları an itibariyle sadece İngiltere’de kullanıma açmayı düşünüyor. Ofxord Şehir Konseyi’nden onay alan firma, 810 bin dolar değerindeki istasyonun kurulumu işi için kolları sıvadı bile.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version