Alman medyasında yer alan ve ülkenin gündemine bomba gibi düşen yeni bir haberde Volkswagen‘in sadece dizel motorlu araçlarda değil, benzinli motora sahip arabaların da egzoz verilerinde manipülasyon yaptığını iddia edildi. An itibariyle Volkswagen, Audi ve Porsche markasını taşıyan benzinli modeller de töhmet altında kalmış durumda.

Skandalın dosyası Münih savcısının masasında

Bahsi geçen haber ilk kez Bild am Sonntag gazetesinde yayınlandı. Münih savcısının ofisinden elde edilen belgelere atıfta bulunarak haberi hazırlayan muhabirler, 2015 yılının Kasım ayında Volkswagen yetkililerinin Volkswagen, Audi ve Porsche‘un modellerinde egzoz emisyon verilerini çarpıtacak kontrol programlarına sahip olduğunu öne sürdü.

Buna göre araçlara dahil edilen çeşitli yazılım ve donanım bileşenleri, modelin test edildiğini anladığı anda karbondioksit emisyonu ve yakıt tüketimi verilerini manipüle edebilme yeteneğine sahip. Ancak test sona erdikten sonra her şey eskiye dönüyor ve araçlar çevreye test sonuçlarına yansıyanın kat kat üstünde zarar vermeye devam ediyor.

Benzinli motorlar da mı dahil?

Aslında yukarıda yer alan satırlar pek de bilinmeyen şeyler değil, en azından “Dieselgate” olarak adlandırılan emisyon skandalı bu şekilde gerçekleştirildi. Fakat bugüne dek bu skandalın sadece dizel motorlu araçları kapsadığı biliniyordu. Yeni ortaya çıkan veriler bu skandalın benzinli motorları da kapsadığına işaret ediyor.

Yine de Münih savcısı tarafından skandala ilişkin yürütülen soruşturmanın henüz sonuçlanmadığını belirtmekte fayda var.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version