Günümüzde piyasaya sürülen yeni nesil otomobiller yalnızca tamamen elektrikle çalışan motorlardan güç almakla yetinmiyor, bataryalardan elde edilen gücü verimli çalıştırmaya yarayan gelişmiş yazılımlara da ev sahipliği yapıyorlar.

İçten yanmalı motorlardan batarya ile çalışan güç ünitelerine geçiş tamamlandığı zaman tüm otomobiller dört tekerlekli bilgisayarlara dönüşmüş olacaklar aslında. Hatta bazı modellerde direksiyon ve gaz pedalı bile olmayacak belki.

Son teknolojiyle geliştirilen algoritmalar sayesinde arabalar ne zaman yavaşlayıp ne zaman hızlanmaları gerektiğine kendileri karar verecek. Aslında bu saydıklarımızın birçoğunu yapabilen otomobiller günümüzde de mevcut.

Rakiplerine bu yolla fark atacak

Alman otomobil devi Volkswagen ise mobilite teknolojilerine bir üst seviyeye taşımak için düğmeye bastı. Bu doğrultuda şirket, gelişmiş yazılımları sayesinde rakiplerine fark atmayı amaçlıyor.

VW’nin otomobil yazılımları bölümünün başındaki isim Christian Senger, basın mensuplarına verdiği demeçte kendi işletim sistemlerini ve yazılım platformlarını geliştirmeyi planladıklarını duyurdu. Tıpkı açık kaynak Android yazılımının akıllı telefonlarda kullanılması gibi, VW de arabalarında kendi işletim sistemini kullanacak.

VW bünyesinde Car.Software birimi oluşturuldu

Birçok elektrikli otomobil üreticisi, üçüncü parti yazılım şirketlerinden hizmet alıyor. VW ise tüm bu hizmetleri tek bir çatı altında toplamak istediğinden yeni modeller için yazılım geliştirecek olan Car.Software isimli bir birim oluşturdu.

Bu birim yaklaşık 8 milyar dolar bütçeye sahip. Halihazırda 3 bin kadar yazılımcının çalıştığı birimin 2025 yılı itibariyle 10 bin kişiyi istihdam etmesi amaçlanıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version