1997 yılında Garanti Uzmanı olarak girdiği Volvo Car Türkiye’nin ilk Türk Genel Müdürü olan Sabri Sözen ile markanın değişimini ve yeniliklerini konuştuk.

Genelde satış ve pazarlama bölümlerinden genel müdür oluyor. Siz her bölümde çalışmışsınız. Bu size neler kattı?

Satış sonrasının önemi yeni kavranıyor. Ben altı yabancı genel müdürü ile çalıştım ve hiçbirinin satış sonrası yeterli değildi, dolayısıyla ben hep orada rahattım. Satış sonrasında hep bana güvenirlerdi. Satış sonrasının risklerini çok iyi analiz ederim.

Peki satış sonrasının katkısı nedir?

Servisi çok kötü denen marka yandı. Satışa yüzde yüz etki eder. Genellikle insanlar kötü anıları dinleyip servis hizmetleri konusunda satış kararlarını değiştirebiliyor.

Servisten geliyor olmak size neler katıyor?

Ben servis kökenli olmaktan ötürü müşteri analizinde iyiyimdir. İhtiyaç analizi yaparım. Müşterilerimizin beklentilerini anlamayı hedeflerim. Müşterilerin homojen dağılımlı olduğunu görebiliyorum. Salt satış veya pazarlama ilkelerine bağlı olsaydım bunları göremeyebilirdim. Sahada olmak önemli.

Volvo’da yerli genel müdür olayı nasıl değiştirecek?

Aslında bir kabuk değişimi yaşadık. Ben süreci devam ettireceğim. Amacımız markamızın premium algısını genele yaymak. Adeta bağırmak.

Yani premium algısında bir eksiklik hissettiniz…

Evet Volvo Car Türkiye olarak ilk yaptığımız bu oldu. Yetkili satıcılarımızı değiştirdik. Bayi ağında yenilikler yaptık. Eğitimleri artırdık. Müşterilerle doğrudan iletişimde olanları eğitiyoruz. Müşteriler de bunu anlamaya, fark etmeye başladılar. Çay bardağından kahve fincanına kadar değiştirdik. Her detayı özenle seçmeye dikkat ediyoruz. Zaten yapılan şeylere biraz daha fazla özen göstermek yeterli.

Volvo Car Türkiye’nin Hedefleri

Hedefleriniz nedir? Planlarınız kaç yıllık?

2021 yılına kadar tüm ürün gamımız değişeceğinden biz de bu süreyi kendimize hedef koyduk. O dönemlerde tekrar yedi-sekiz bin bandında olmayı hedefliyoruz. Tüketici davranışlarını inceliyorum, dizelden benzinliye bir dönüş var. Bu yılı da geçen senenin üstünde tamamalamak istiyoruz. Türkiye’de insanların hibritlere yöneleceğine inanıyorum.

Model yelpazesinde rakiplerinize cevap veremediğiniz sınıflar var. Yeni modellerle rekabette nereye geleceksiniz?

2018 başında XC40 geliyor biliyorsunuz. İlk gelen motorlar 2.0 litre olacak, o nedenle büyük bir satış beklemiyoruz. Ardından üç silindirli gelecek ve ivmeleneceğiz. 1.5 litrelik benzinli bizi mutlu edecek. Hibrit alternatifler de olacak. Trendleri bir adım öteye taşıyabiliriz.

Kaynak: auto motor & sport

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version