İsveçli AB Volvo şirketi, grafik işlemci kartlarıyla yakından bildiğimiz Nvidia ile güçlerini birleştirerek otonom sürüş yeteneğine sahip kamyon modelleri için yapay zeka geliştirmeye başladı. Hatırlanacağı üzere aynı alanda ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın da Semi adını verdiği modelle aynı alanda faaliyet gösterme girişimleri mevcut.

Ortaklıkları daha eskiye dayanıyor

Geçtiğimiz Salı günü Nvidia ve Volvo cephelerinden yapılan ortak açıklamalarla kamuoyuna duyurulan bu yeni ortaklık, sürücüsüz hareket edebilen Volvo kamyonlarının geliştirilmesi süreciyle sona erecek. Malum olduğu üzere Volvo, Daimler’den sonra dünyanın en büyük ikinci kamyon üreticisi olma ünvanına sahip. İki şirketin ortaklığı ise başka alanlarda devam ediyordu.

Yeni duyurulan işbirliği için test faaliyetlerine ise İsveç’in Gothenburg, ABD’nin ise Kaliforniya eyaletine bağlı Santa Clara şehrinde başlanacak.

Geçen yıl görücüye çıkmıştı

Aslına bakılırsa Volvo ilk tam otonom kamyon modelini geçtiğimiz yıl kamuoyuna duyurmuş ve otomotiv editörlerinden geçer not almayı başarmıştı. Nvidia ile yapılan anlaşmanın amacı ticari olarak bu modelleri satışa hazır hale getirmeden önce var olan tüm açıkları kapatmak, ölçeklenebilir ve esnek bir self-sürüş sistemi oluşturmak.

Oyuncular için güçlü ekran kartları üreten şirket son dönemde otomobil sektörüne ayrı bir ilgi gösteriyor. Kamyonlar sürekli olarak sağ şeridi ve sabit bir rotayı kullandığı için bu dev cüsseli araçları otomasyon sistemine dahil etmek, sıradan arabalara kıyasla çok daha kolay olacak. Bu noktada Nvidia bayağı bir şanslı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version