Ülkemizde Uber XL hizmetine son veren Uber, yeni sürücüsüz otomobil modelini kamuoyuna tanıttı. Volvo’nun XC90 isimli SUV modelinin otonom seyahat edebilir versiyonu olan araç seri üretime girmeye hazır durumda.

Geçen senenin ortalarında bisikletiyle karşıdan karşıya geçen bir yayanın ölümüyle sonuçlanan trafik kazası, Uber’in sürücüsüz otomobil geliştirme projesini bir süreliğine askıya almasına yol açmıştı. Ardından geliştirilen prototiplerde bu kazadan alınan dersler de kullanıldı.

2016 yılında işbirliğine gidilmişti

Volvo XC90’ın sürücüsüz versiyonunu ortaklaşa geliştiren Uber ve Volvo, ilk kez 2016 yılında güçlerini birleştirmişti. İsveçli otomobil üreticisinin Uber’e baz araç geliştirme fikrini kabul etmesinin ardından hazır hale gelen araç, ilk bakışta sıradan bir XC90 gibi gözüküyor. Ancak diğer modellerde bulunmayan çok gelişmiş bir dizi özelliğe de ev sahipliği yapıyor.

Bu özelliklerin başında da donanımların yedekli olması geliyor. Direksiyon, fren ve batarya gibi kilit olarak nitelendirebileceğimiz önemli bileşenlerin yedekleme sistemleri mevcut. Mesela ana frenlerin hata verip iptal olması sonucu ikinci fren sistemi devreye otomatik olarak girip SUV’u durdurabiliyor.

Teknoloji üssü gibi!

Kamera ve ultrasonik sensörler de XC90’ın ön, arka ve yan bölümlerinde konumlanmış durumda. Mesela ön ızgaradaki Volvo logosunun ortasında bir kamera yer alıyor. Yan aynaların altında da aynı şekilde. Her biri su fışkırtmalı temizlik sistemine sahip olan bu kameralar, yoldan bulaşabilecek tozlardan etkilenmiyor. Sensörlerle birlikte araç 360 derece görüş açısına kavuşuyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version