Google’ın da bağlı bulunduğu Alphabet bünyesindeki sürücüsüz, yani otonom araç geliştirme girişimi Waymo’nun araçları şimdilerde Fransa ve Japonya’ya doğru yola çıkmaya hazırlanıyor. Sektörün iki büyük oyuncusu Renault ve Nissan’la imzalanma aşamasında olan yeni anlaşma sayesinde Waymo ilk kez ABD dışına adımını atmış olacak.

Öte yandan Waymo One projesiyle Arizona’nın bazı bölgelerinde tıpkı Uber gibi hizmet veren şirket, bu ticari operasyonunu da sınır dışına taşıma şansını elde edecek.

Anlaşma ile amaçlanan, Renault Nissan Mitsubishi ittifakının öncü şirketleri olan Renault ve Nissan’ın sürücüsüz otomobil teknolojisini insanları ve eşyaları taşımak için nasıl kullanacağını keşfetmek. Şuan için Waymo’nun sadece bu iki şirketle anlaşmakla yetineceği bilgisi tarafımıza ulaştı.

Ancak bunun daha ne kadar süreceği bilinmiyor. Malum, Waymo’nun otonom sürüş teknolojisini geliştirmek için geleneksel otomobil markalarıyla anlaşmaya istekli olduğu biliniyor.

Aşılması gereken yasal bariyerler var

Otonom araçlarla ilgili her şey sadece teknolojinin geliştirilmesiyle bitmiyor. Burada geliştirici şirketi otonom sürüş yeteneğine sahip araçları yeni yeni pazarlara sokarken karşısına çıkacak yeni yasal sorunlar bekliyor. Bazı ülkelerde, ki buna Türkiye de dahil, sürücüsüz otomobillerin karışacağı kazaların nasıl değerlendirileceğine ve kimin suçlu bulunacağına dair ciddi ihtilafların varlığı söz konusu.

Uzun süredir otomotiv sektöründe faaliyet gösteren, farklı ülke ve pazarlarda bilgi birikimine sahip olan Renault ve Nissan’la işbirliğinin en çok Waymo’ya yarayacağı ise kesin.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version