Google‘ı da bünyesinde barındıran Alphabet, sürücüsüz otomobiller için AR-GE çalışmalarını Waymo markası altında devam ettiriyor. Şimdilerdeyse Waymo, tamamen otonom çalışabilen arabalarını ABD’nin Kaliforniya eyaletinde test edebilmek için gerekli izinleri almak adına başvuruda bulundu. Eğer bu izin alınabilirse, Waymo arabaları Kaliforniya sokaklarında sık sık görülebilecek.

Waymo tarafından doğrulanan bu habere göre izin başvurusu geçtiğimiz hafta Kaliforniya Motorlu Araçlar Departmanı‘na gönderildi. Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz bilgiler, Waymo’nun planları arasında testlere ilk olarak Mountain View bölgesinde başlayıp zaman içinde San Francisco Körfez Bölgesi‘ne uzatma fikri bulunduğuna işaret ediyor.

Direksiyonun başında bir şoför mutlaka bulunacak

Bilindiği üzere Mountain View, aynı zamanda Waymo’nun genel merkezine de ev sahipliği yapıyor. Her ne kadar arabalar sürücüsüz trafiğe çıkabilme yeteneğine sahip olsa da, güvenlik açısından direksiyonun başında her zaman için bir şoför yer alacak. Özellikle Uber’in sürücüsüz aracının 49 yaşındaki bir kadının ölümüyle sonuçlanan kazaya karışmasının ardından böylesi bir kararı almak zaten kaçınılmaz hale gelmişti.

Kaliforniya Motorlu Araçlar Departmanı’nın Waymo’ya sürücüsüz arabalarla trafiğe çıkabilme izni verip vermeyeceği şuan için bilinmiyor. Nitekim Arizona eyaletinde yaşanan korkunç kazanın ardından sürücüsüz otomobillerin ne kadar güvenli olduğu sorgulanmaya başlanmıştı. Kamuoyundan gelen tepkiler, Waymo’nun işini zora sokabilir. Yine de departmanın Waymo’ya olumlu veya olumsuz geri dönüşte bulunması için tam 1,5 hafta süresi var.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version