Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanları saç baş yolma raddesine getiren trafik yoğunluklarının en büyük sebebi, yollarda gereğinden fazla arabanın oluşu. Bu soruna akılcı bir çözüm getirmek isteyen girişimciler ise BlaBlaCar gibi araç paylaşım uygulamalarıyla çare arıyorlar.

Hem çevreye, hem trafiğe, hem de insanlara faydalı

Aynı güzergah üzerinde hareket eden insanların aynı araçta seyahat etmesi, yakıt masrafını da ortak olarak paylaşması mantığı üzerine kurulan bu sistem ülkemizde pek tutulmadı. Ancak özellikle ABD ve Avrupa bölgesinde trafik yoğunluğunu azaltması, bütçe dostu olması ve karbon emisyonunu azaltması gibi sebeplerden ötürü çok mantıklı bir fikir olarak değer görüyor.

Şimdilerdeyse navigasyon uygulaması Waze, Carpool ismini verdiği araç paylaşım servisini ABD genelinde aktif hale getirdiğini duyurdu. Brezilya başta olmak üzere çeşitli ülkelerde halihazırda kullanılan araç paylaşım ağına bundan böyle ABD’nin tüm eyaletlerinden yaşayan kullanıcılar da katılabilecek.

Boş araç koltuğu kalmasın!

Konuya ilişkin Waze’den yapılan açıklamada “Waze platformunu, sahip olduğumuz devasa veriyi ve insanları birbirine bağlama yeteneklerimizi kullanarak boş araç koltuklarını doldurmak üzere harekete geçiyoruz” ibarelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında sistemin nasıl işleyeceğine dair bilgilendirmeler yapan Waze yöneticileri, Carpool‘un aynı yöne giden insanları eşleştirerek masrafları otomatik bölüştüreceğini not düştü. Bu sayede hem aracını kullanmak istemeyen yolcuların, hem de tek başına seyahat ederken yakıt giderini paylaşmak isteyen araç sahiplerinin işi görülmüş olacak. Tam bir kazan-kazan durumu söz konusu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version